Директ Енержи

француска велосипедска екипа

Директ Енержи (француски: Direct Énergie; кратенка според UCI: DEN) — француска професионална велосипедска друмска екипа која настапува на континенталните трки и на трките од Светската турнеја, кога е поканета со специјална покана. Во претходните години, екипата била била позната како Бриош ла Буланжер, Бонжур, Бјуик Телеком, Ббокс Бјуик Телеком и Јуропкар. Сезоната 2015 била последна за спонзорството на Јуропкар, а во 2016 година екипата била спонзорирана од Директ Енержи.[1]

Direct Énergie logo.svg
Инфомации за тимот
UCI кодDEN
Основан2000 (2000)
СтатусПрофесионална континентална екипа
ВелосипедиBH
Историја на тимското име
2000–2002
2003–2004
2005–2008
2009–2010
2011–2015
2016–
Бонжур
Бриош ла Буланжер
Бјуик Телеком
Ббокс Бјуик Телеком
Тим Јуропкар
Директ Енержи
Дрес на Директ Енержи

Дрес

Состав на екипатаУреди

2018Уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Тома Буда 24 февруари 1994Vendée U (2014)
  Лилијан Калмежан 6 декември 1992Vendée U (2015)
  Ромен Кард 12 август 1992Vendée U (2015)
  Силвен Шаванел 30 јуни 1979ИАМ (2015)
  Жереми Корни 7 август 1991Vendée U (2015)
  Жером Кузен 5 јуни 1989Кофидис (2017)
  Дамјен Годен 20 август 1986Armée de terre (2017)
  Јоан Жен 25 јуни 1981Vendée U (2004)
  Фабјен Греје 31 октомври 1994Vendée U (2015)
  Џонатан Ивер 23 март 1985Аркеа-Самсик (2016)
  Аксел Журнио 20 мај 1995Vendée U (2017)
  Бријан Ноло 13 март 1988Vendée U (2013)
  Пол Урселен 13 април 1994Vendée U (2016)
  Адријан Пети 26 септември 1990Кофидис (2015)
  Александар Пишо 6 јануари 1983Vendée U (2005)
  Периг Кеменер 26 април 1984Vendée U (2007)
  Симон Селје 4 јануари 1995Vendée U (2017)
  Ромен Сикар 1 јануари 1988Euskaltel-Euskadi (2013)
  Реин Тарамае 24 април 1987Катјуша-Алпесин (2017)
  Анжело Тилик 2 декември 1990Vendée U (2011)
Извор: UCI

2017Уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Рајан Андерсон 22 јули 1987Рели Сајклинг (2015)
  Тома Буда 24 февруари 1994Vendée U (2014)
  Лилијан Калмежан 6 декември 1992Vendée U (2015)
  Ромен Кард 12 август 1992Vendée U (2015)
  Силвен Шаванел 30 јуни 1979ИАМ (2015)
  Бријан Кокар 25 април 1992Vendée U (2012)
  Жереми Корни 7 август 1991Vendée U (2015)
  Антоан Дишен 12 септември 1991Хагенс Берман-Аксеон (2013)
  Јоан Жен 25 јуни 1981Vendée U (2004)
  Фабјен Греје 31 октомври 1994Vendée U (2015)
  Ромен Гијмоа 28 март 1991Vendée U (2013)
  Џонатан Ивер 23 март 1985Аркеа-Самсик (2016)
  Тони Ирел 1 ноември 1987Vendée U (2010)
  Фабрис Жандебоз 4 декември 1984Sojasun (2013)
  Жилјен Морис 20 јули 1991Vendée U (2014)
  Бријан Ноло 13 март 1988Vendée U (2013)
  Пол Урселен 13 април 1994Vendée U (2016)
  Адријан Пети 26 септември 1990Кофидис (2015)
  Александар Пишо 6 јануари 1983Vendée U (2005)
  Периг Кеменер 26 април 1984Vendée U (2007)
  Ромен Сикар 1 јануари 1988Euskaltel-Euskadi (2013)
  Анжело Тилик 2 декември 1990Vendée U (2011)
  Тома Веклер  (1 јан–23 јул, Фуснота)22 јуни 1979Vendée U (2000)
  Матје Биргодо  (1 авг–31 дек, стажант)17 ноември 1998
  Флоријан Метр  (1 авг–31 дек, стажант)3 септември 1996Директ Енержи (2017)
  Clément Orceau  (28 јул–, стажант)1 јули 1995UC Nantes Atlantique (2015)
Извор: UCI

Фуснота: Тома Веклер , крај на кариера

2016Уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Рајан Андерсон 22 јули 1987Рели Сајклинг (2015)
  Тома Буда 24 февруари 1994Vendée U (2014)
  Лилијан Калмежан 6 декември 1992Vendée U (2015)
  Ромен Кард 12 август 1992Vendée U (2015)
  Силвен Шаванел 30 јуни 1979ИАМ (2015)
  Бријан Кокар 25 април 1992Vendée U (2012)
  Жереми Корни 7 август 1991Vendée U (2015)
  Антоан Дишен 12 септември 1991Хагенс Берман-Аксеон (2013)
  Јоан Жен 25 јуни 1981Vendée U (2004)
  Фабјен Греје 31 октомври 1994Vendée U (2015)
  Ромен Гијмоа 28 март 1991Vendée U (2013)
  Тони Ирел 1 ноември 1987Vendée U (2010)
  Фабрис Жандебоз 4 декември 1984Sojasun (2013)
  Жилјен Морис 20 јули 1991Vendée U (2014)
  Бријан Ноло 13 март 1988Vendée U (2013)
  Адријан Пети 26 септември 1990Кофидис (2015)
  Александар Пишо 6 јануари 1983Vendée U (2005)
  Периг Кеменер 26 април 1984Vendée U (2007)
  Ромен Сикар 1 јануари 1988Euskaltel-Euskadi (2013)
  Гијом Тевно 13 септември 1993Vendée U (2014)
  Анжело Тилик 2 декември 1990Vendée U (2011)
  Тома Веклер 22 јуни 1979Vendée U (2000)
  Марлон Гајар  (1 авг–31 дек, стажант)9 мај 1996Vendée U (2016)
  Пол Урселен  (1 авг–31 дек, стажант)13 април 1994Vendée U (2016)
  Симон Селје  (1 авг–31 дек, стажант)4 јануари 1995Vendée U (2015)
Извор: UCI

НаводиУреди

  1. „Europcar devient Direct Energie“ (француски). Посетено на 15 септември 2015.

Надворешни врскиУреди

    Ризницата има содржини поврзани со: