Градови во Латвија

список на статии на Викимедија

Во Латвија (Летонија) официјално има 76 градови (латв.: Pilsētas). Според државниот закон статус на град може да добие секоја населба со повеќе од 2.000 жители, која е културен и индустриски центар со развиени општествени и јавни установи. Во посебни случаи и помали населби можат да добијат статус на град.[1]

Во Латвија има две нивоа на градови:

  • Големи или главни или "републички" градови (латв.: Republikas Pilsētas) - Градови со развиени општествени и културно-образовни установи и најмалку 50.000 жители. Во посебни случаи и помали градови можат да добијат статус на "републички град". Денес има 9 градови со ваков статус.
  • Помали или "реонски" градови (латв.: Rajonu Pilsētas) - Градови со помалку од 50.000 жители. Повеќето од нив (67) имаат под 10.000 жители.

Големи градовиУреди

град статус на град жители (2010 г.)[2]
Валмиера   изговор   1323. г. 27.217
Вентспилс   изговор   1378. г. 42.657
Даугавпилс   изговор   1582. г.102 496 103.053
Јекабпилс   изговор   1670. г. 26.378
Јелгава   изговор   1573. г. 64.748
Јурмала   изговор   1959. г. 56.147
Лиепаја   изговор   1625. г. 83.884
Резекне   изговор   1773. г. 34.912
Рига   изговор   1225. г. 705.703

Останати градовиУреди

  • Со задебелени букви се означени градовите со повеќе од 10.000 жители

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. „Law On Administrative Territories and Populated Areas“. Архивирано од изворникот на 2016-03-03. Посетено на 2011-04-16.
  2. „Municipal population of parishes“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-09-09. Посетено на 2011-04-16.