Острови во Маршалските Острови

список на статии на Викимедија

Островите во Маршалските Острови — заеднички термин со кој се опфаќаат 29 атоли и 5 острови од кои е составена државата. Островите сочинуваат две островски групи, Ралички Острови и Ратачки Острови.

Карта на Маршалските Острови.

Населени острови

уреди

Административно, државата е поделена на 24 населени општини, кои одговараат со 24-те населени атоли и острови. Секој од островите е и изборен округ. Населените острови во Маршалските Острови се:

Општина Група Население Површина (км2)
Ајлинглаплап Ралички Острови 1.959 15
Ајлук Ратачки Острови 513 5
Арно Ратачки Острови 2.069 13
Аур Ратачки Острови 537 6
Вотје Ратачки Острови 866 8
Вото Ралички Острови 145 4
Ебон Ралички Острови 902 6
Еневатак Ралички Острови 853 6
Кваџалејн Ралички Острови 10.902 16
Кили Ралички Острови 774 1
Лае Ралички Острови 322 1
Либ Ралички Острови 147 1
Ликиеп Ратачки Острови 527 10
Малоелап Ратачки Острови 856 10
Маџуро Ратачки Острови 23.676 10
Меџит Ратачки Острови 416 2
Мили Ратачки Острови 1.032 16
Намдрик Ралички Острови 772 3
Наму Ралички Острови 903 6
Ронгелап Ралички Острови 19 8
Утирик Ратачки Острови 433 2
Уџае Ралички Острови 440 2
Џабат Ралички Острови 95 1
Џалуит Ралички Острови 1.669 11

Ненаселени острови

уреди

10 атоли или острови не се населени:

Атол Група Површина (км2)
Ајлингинае Ралички Острови 3
Бикар Ратачки Острови 0
Бикини Ралички Острови 6
Бокак Ратачки Острови 3
Ерикуб Ратачки Острови 2
Надикдик Ратачки Острови 1
Ронгерик Ралички Острови 2
Токе Ратачки Острови 1
Уџеланг Ралички Острови 2
Џемо Ратачки Острови 0

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди