10 јуни (починале)

список на статии на Викимедија
323 п.н.е.  Александар III Македонскикрал на Македонија, еден од најголемите војсководци и освојувачи на сите времиња.
1836  Андре Мари Ампер — француски физичар и математичар.
1912  Антон Ашкерц — словенечки поет, претставник на реализмот во словенечката литература.
1926  Антони Гауди — каталонски архитект.
1940  Маркус Гарвијамајски политички активист.
1967  Спенсер Трејси — американски филмски глумец.
1982  Рајнер Вернер Фасбиндер — германски режисер.
1985  Стефан Русјаков — еден од основоположниците на македонската опера и учесник во првата опера изведена на македонски јазик - „Кавалерија Рустикана“ од Пјетро Маскањи.
1988  Неџати Зекерија — македонски детски писател од турска националност.
1991  Веркор — француски писател.
2004  Реј Чарлс — американски музичар.
2008  Чингиз Ајтматов — киргиски и советски писател.