Стефан Русјаков

Стефан Русјаков (Скопје, 7 мај 1916 - Скопје, 10 јуни 1985) бил македонски оперски певец, баритон, еден од основоположниците на македонската опера и учесник во првата опера изведена на македонски јазик - „Кавалерија Рустикана“ од Пјетро Маскањи на 9 мај 1947 год. Во МНТ работел од 1947 до 1954 г. Тој е носител на баритонскиот фах во почетните години на Операта. Позначајни улоги: Гроф Луна (Трубадур), Алберт (Вертер), Млинар Симо (Еро од оној свет). Како дипломиран правник, по напуштањето на Операта се посветува на правничката професија.

НаводиУреди