Теаречка парохија

Теаречка парохија е дел од тетовското архијерејско намесништво. Неа ја опслужува протојереј-ставрофор Димитрије Крстески и опфатени се селата: Теарце, Отушиште (се смета како дел на Теарце),Лешок, Слатино, Ратае, Варвара, Брезно, Жилче, Шемшево и Прељубиште. Во составот на оваа парохија е и Лешочкиот Манастир.

ЦрквиУреди

име населено место изградена слика
Црква „Св. Димитриј“ Теарце 2000  
Црква „Св. Богородица“ Теарце 1618 (старата)
1975 (новата)
Црква „Св. Марена“ Теарце 1980
Црква „Св. Ѓорѓи“ Теарце н/п
Црква „Св. Никола“ Теарце 1866
Црква „Св. Јован Богослов“ Отушиште 13 век  
Црква „Св. Никола“ Отушиште 2008
Црква „Св. Богородица“ Лешок 11 век  
Црква „Св. Атанасиј“ Лешок 1924  
Црква „Св. Никола“ Лешок Османлиски период (старата)
2010 (новата)[1]
 
Црква „Стар Св. Атанасиј“ Лешок 6 век  
Црква „Св. Никола“ Слатино н/п
Црква „Св. Атанасиј“ Ратае н/п
Црква „Св. Сава“ Ратае 1925
Црква „Св. Петка“ Варвара 1970  
Црква „Св. Богородица“ Брезно н/п  
Црква „Св. Илија“ Брезно н/п  
Црква „Св. Никола“ Жилче 1913
Црква „Св. Ѓорѓи“ Шемшево 1913
Црква „Св. Јован Богослов“ Прељубиште 1913

НаводиУреди

  1. Самарџиев, Александар (14 ноември 2010 - 18:37). „Лешочани градат нова црква во селото“. Сител. Посетено на 2010-11-14. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)