Отвори го главното мени

Управна поделбаУреди

Со островите управуваат четири земји: Брунеј, Источен Тимор, Индонезија и Малезија. Најголемиот дел го има Индонезија. Островот Борнео е поделен на брунејски, индонезиски и малајски дел. Островот Тимор е поделен на источнотиморски и индонезиски дел. Двата помали острови исто така припаѓаат на Источен Тимор.

Список на островиУреди

Големи Сундски ОстровиУреди

  Главна статија: „Големи Сундски Острови.

Мали Сундски ОстровиУреди

  Главна статија: „Мали Сундски Острови.

од запад кон исток

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди