Малајски Архипелаг

архипелаг помеѓу континентална југоисточна Азија иа Австралија

Малајски Aрхипелаг — огромен архипелаг в најјугоисточниот дел на Азија, сместен помеѓу Индокина (континентална Југоисточна Азија) и Австралија, разделувајќи ги Индискиот од Тихиот Океан, оваа група од околу 20 000 острови предствува најголемиот по површина архипелаг во светот.

Местоположба на Малајскиот Архипелаг на картата на светот

Малајскиот aрхипелаг е составен од множтво островски групи,од кои најпознати се:

Вкупната површина на архипелагот е повеќе од 2 млн. км2, а населението над 300 милиони. Нај големите острови се Борнео, Суматра и евентуално Нова Гвинеја (ако се смета како дел од архипелагот). Нај густо населен е островот Јава. Други острови се Сулавеси, Минданао, Тимор, Хајнандао, Лузон.

Државите, кои лежат на архопелагот се:

ПоврзаноУреди