Административна поделба на Малезија

Малезија е федерација која е составена од 13 сојузни држави (negeri) и 3 федерални територии (Wilayah Persekutuan). 11 држави и 2 федерални територии се наоѓаат на Малајскиот Полуостров, додека другете се наоѓаат на островот Борнео.

Државите и федералните територии на Малезија

Држави и федерални територии

уреди

Западна Малезија, на Малајскиот Полуостров

уреди
Држави и федерални територии на Малезија  
Држави:   Кедах |   Келантан |   Малака |   Негери Сембилан |   Паханг |   Перак |   Пенанг |   Перлис |   Сабах |   Саравак |   Селангор |   Теренгану |   Џохор
Федерални територии:   Куала Лумпур |   Лабуан |   Путраџаја