Охридско-струшка Котлина

котлина во Југозападна Македонија и Албанија
(Пренасочено од Струшко Поле)

Охридско-струшка Котлинакотлинска целина во југозападна Македонија и прекуграничите предели во Албанија. најмногу го зафаќа просторот на басенот на Охридското Езеро. Тектонски предиспонирана котлината е ограничена со водоразделните линии по планините: Стогово со Караорман, Илинска и Плакенска, Галичица, Мокра и Јабланица. Изземајќи ја водната површина на езерото, котлината зафаќа 1.318,3 км2. Рамничарските предели лежат на надморска височина од 600 до 800 м и зафаќа 204,9 км2, од кои речиси половината се во појасот од 690 до 700 м.[1]

Охр.-стр. Котлина во рамките на Македонија
Охр.-стр. Котлина
Местоположба на Охридско-струшката Котлина во Македонија

Поделба

уреди

Според морфологијата, како посебни просторни целини во Охридско-струшката Котлина се издвојуваат следниве подрачја:[2]

Граница на населени места: сите во општина Охрид (освен селото Подмоље*)

Граница на населени места:

Граница на населени места:

Дебрца (поделена на Горна, Средна и Долна)

уреди

Граница на населени места:

  • Општина Дебрца (сите села кои не се вклучени како дел од Струшко Поле, поточно тие во историско-географската област Дебрца)

Забелешка

уреди

*во монографијата за селата Оровник и Подмоље се спомнува: „Народната носија на Оровник и Подмолје е иста како и во соседните села: Горенци, Волино и Мислешево, т.е. е слична на носијата од струшките полски села.“ [4]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Група автори (2016). „Охридско-струшка Котлина“. Студија за геодиверзитетот и геонаследството на Република Македонија и другите компоненти на природата (PDF). Скопје: Министерство за животна средина и просторно планирање. стр. 129-130. ISBN 978-9989-110-90-0.
  2. Маркоски, Благоја (2005). „Картографско дефинирање и диференцирање на котлинските просторни целини во Република Македонија“ (PDF). Билтен на заводот за физичка географија. Скопје: ПМФ. 2 (2005): 61–62. ISSN 1409-8288.
  3. „Етничка карта на Регионот Макеоднија во 2011 год“. 10ти Јануари, 2022. На |first= му недостасува |last= (help); Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  4. Ристески, Стојан. Оровник и Подмоље. стр. 94.

41°2′N 20°43′E / 41.033° СГШ; 20.717° ИГД / 41.033; 20.717