Министерство за животна средина и просторно планирање

Министерството за животната средина и присторно планирање или скратено МЖСПП, е едно од министерствата во Владата на Македонија.

Министерство за животна средина и просторно планирање
Податоци за органот
Надлежност Влада на Македонија
Седиште Скопје, Македонија Македонија
Вработени 225[1] (2017)
Годишен буџет 651,300 милиони MKD[2] (2018)
Надлежен министер Каја Шукова
Мрежно место
moepp.gov.mk

Надлежности

уреди

Надлежностите на министерството се[3]:

 • следење на состојбата на животната средина,
 • заштита на водите, почвата, флората, фауната, воздухот и озонската обвивка од загадување,
 • заштита од бучава, зрачење, заштита на биоразновидноста, георазновидноста, националните паркови и заштитените области,
 • реставрација на загадените делови на животната средина,
 • предлагање мерки за третман на цврст отпад,
 • просторно планирање,
 • просторен информативен систем,
 • надзор од негова надлежност,
 • други работи утврдени со закон.

Наводи

уреди
 1. „Извештај за следењето на примената на начелото на соодветна и правична застапеност за 2017 година“ (PDF). Народен правобранител на Република Македонија. јуни 2018. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-04-18. Посетено на 2019-06-09.
 2. „Буџет на Република Македонија за 2018 година“. Министерство за финансии на Република Македонија. Архивирано од изворникот на 2019-10-19. Посетено на 2018-11-22.
 3. Водич за граѓаните Архивирано на 10 јули 2012 г., Министерство за животна средина и просторно планирање.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди