Симплоха (грч. συμπλοκή и лат. complexio) е гласовна фигура која претставува соединување на анафората и епифората, односно повторување на зборови и на почетокот и на крајот на стихот. Вообичаена е во судските говори.

Фигури
Фигури на значењето (тропи)
  • Тропи на зборовите
Фигури на формата

Поврзано

уреди