Анадиплоза (грч. anadíplōsis = повторување) е фигура на повторување, која опфаќа повторување на завршните зборови од крајот на едниот стих на почетокот на следниот[1].

Фигури
Фигури на значењето (тропи)
  • Тропи на зборовите
Фигури на формата

Наводи

уреди
  1. „Anadiplosis“. Brigham Young University. Архивирано од изворникот на 9 јули 2014. Посетено на 12 мај 2014.