Рудолф Кристоф Ојкен

Рудолф Кристоф Ojкен (роден на 5 јануари 1846 - починал на 15 септември 1926) — германски филозоф . Тој ја добил Нобеловата награда за литература во 1908 година „во признание за неговата искрена потрага по вистината, неговата прониклива моќ на мислата, неговиот широк спектар на визија и топлината и силата во презентацијата со која во неговите многубројни дела тој се оправдал и развил идеалистичка филозофија на животот ", откако тој бел номиниран од страна на еден член на шведската академија .[3]

Rudolf Christoph Eucken
Роден(а)дата на раѓање:1846.1.5
Аурих, Кралството Хановер, Германија
Починал(а)дата на умирање:1926.9.15
Јена, [[Германија]]
УстановаУниверзитетот во Гетинген
Универзитетот во Берлин
НаградиНобелова награда во областа на литературата (1908)
ПериодXIX и XX век
ПодрачјеЗападна филозофија
ШколаКонтинентална филозофија
Германски идеализам
УстановиУниверзитетот во Јена
Универзитетот во Базел
Претежна дејност
Етика
Значајни идеи
Aktivismus (ethical activism)[1]
The Real
Потпис

Раниот живот

уреди

Еукен е роден на 5 јануари 1846 година во Аурих, потоа во Кралството Хановер (сега Долна Саксонија ). Неговиот татко, Амо Бекер Еукен (1792-1851) умрел уште кога Рудолф бил дете и затоа бил воспитан само од страна на неговата мајка, Ида Марија (1814-1872, нее Гитерман).[4] Тој бил образован во Аурих, каде што еден од неговите наставници бил класичниот филолог и филозоф Лудвиг Вилхелм Максимилијан Рејтер (1803-1881).[5] Студирал на Универзитетот Гетинген (1863-66), каде што Херман Лоз бил еден од неговите наставници и Универзитетот во Берлин .[4] Подоцна, Фридрих Адолф Тренделленбург му бил професор чија етичка тенденција и историскиот третман на филозофијата во голема мера го привлекувале.

Подоцнежен живот и смрт

уреди

Се оженил со Ирина Пасоу (1863-1941) во 1882 година и заедно имале една ќерка и два сина. Неговиот син Валтер Еукен станал познат основач на ордолибералната мисла во економијата . Неговиот син Арнолд Еукен бил хемичар / физичар.[4]

Рудолф Еукен починал на 15 септември 1926 година во Јена, на возраст од 80 години.[4]

Важни дела

уреди

Тој бел плоден писател; неговите најпознати дела се:

 • Die Lebensanschauungen der großen Denker [1] (1890, 7-ти ед., 1907, 1918, Eng. Trans., W. Hough и Boyce Gibson, Проблемот на човечкиот живот, 1909) (Проблемот на човечкиот живот гледан од големите мислители)
 • Д-р Кампф ум ејстен Гестигес Лебенсинхалт (1896) (Борбата за духовна содржина на животот)
 • Der Wahrheitsgehalt der Religion [2] (1901) (Вистината за религијата)
 • Grundlinien einer neuen Lebensanschauung [3] (1907) (Основата на животот и животот е идеален: Основите на новата филозофија на животот)
 • Der Sinn und Wert des Lebens [4] (1908) (Значењето и вредноста на животот)
 • Geistige Strömungen der Gegenwart (1908), првпат се појави во 1878 како Die Grundbegriffe der Gegenwart [5] ; Eng. trans. од М. Стјуарт Фелпс, Њујорк, 1880) (главни струи на модерната мисла)
 • Конејн wir noch Christen sein? (1911) ( Можеме ли да бидеме христијани ?, 1914))
 • Тековната етичка етика во врска со духовниот живот (1913) (Предавања на Deem на Универзитетот во Њујорк)
 • Der Sozialismus und seine Lebensgestaltung (1920) ( Социјализам: Анализа (1922))

Други значајни дела се:

 • Умре Methode der aristotelischen Forschung (1872) (Аристотеловиот метод на истражување)
 • Geschichte der philosophische Terminologie (1879) (Историја на филозофската терминологија)
 • Прогласена за проучување на Ејнхеит де Гестелесбенс (1885) (Прогемомен за истражување на единството на духовниот живот)
 • Beiträge zur Geschichte der neueren Philosophie (1886, 1905) (Прилози за историјата на поновите филозофии)
 • Die Einheit des Geisteslebens (1888) (Единство на духовниот живот)
 • Томас фон Аквино и Кант [6] (1901) (Тома Аквински и Кант)
 • Gesammelte Aufsätze zu Philosophische und Lebensanschauung (1903) (собрани есеи за ставовите на филозофијата и животот)
 • Филозофија од Гешиште (1907) (Филозофија на историјата)
 • Вовед во филозофијата на животот на Духот (1908), "Животот на духот", Ф. Ф. Посон, 1909, Краунска богословска библиотека)
 • Hauptprobleme der Religionsphilosophie der Gegenwart [7] (1907) (Главни проблеми на тековната филозофија на религијата)

Други преводи на англиски на неговата работа се:

Тој држел предавања во Англија во 1911 година и поминал шест месеци предавајќи на универзитетот Харвард и на други места во САД во 1912-1913 година.

Наводи

уреди
 1. W. R. Boyce Gibson, Rudolf Eucken's Philosophy of Life[мртва врска], Kessinger Publishing, 2004, p. 170.
 2. Kierkegaard Research: Sources, Reception and Resources, Volume 8, Tome III, Ashgate Publishing, Ltd., 2009, p. 177.
 3. nobelprize.org
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 „Biografie Rudolf Christoph Eucken (German)“. Bayerische Nationalbibliothek. Посетено на 5 August 2015.
 5.   Chisholm, Hugh, уред. (1911). „Eucken, Rudolf Christoph“ . Encyclopædia Britannica (11. изд.). Cambridge University Press.

Дополнителна книжевност

уреди