Окрузи во Република Косово

(Пренасочено од Окрузи на Косово)
Окрузи на Косово
Kosovo Statistical Regions.png
КатегоријаОкруг
Место Косово
СоздалУстав на Република Косово
Број7
Населенија180,000–500,000
Површини1,030–2,470 km²
ПодединициОпштини на Косово

ОкрузитеУреди

 
Региони на Косово
Maпа Округ Cедиште Површина
во km²
Население
во 2011
Густина
на km²
Општини Населени места
  Урошевац
(Uroševački okrug/Rajoni i Ferizajit)
Урошевац 1,030 185,806 180 126[1]
  Ѓаковица
(Đakovički okrug/Rajoni i Gjakovës)
Ѓаковица 1,129 194,672 170 170[2]
  Гнилане
(Gnjilanski okrug/Rajoni i Gjilanit)
Гнилане 1,206 180,783 150 287[3]
  Митровица
(Kosovskomitrovački okrug/Rajoni i Mitrovicës)
Косовска Митровица 2,077 272,247 110 267[4]
  Пеќ
(Pećki okrug/Rajoni i Pejës)
Пеќ 1,365 174,235 130 118[5]
  Приштина
(Prištinski okrug/Rajoni i Prishtinës)
Приштина 2,470 477,312 223 298[6]
  Призрен
(Prizrenski okrug/Rajoni i Prizrenit)
Призрен 1,397 331,670 240 195[7]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди