Окрузи во Република Косово

Окрузи на Косово
КатегоријаОкруг
Место Косово
СоздалУстав на Република Косово
Број7
Населенија180,000–500,000
Површини1,030–2,470 км2
ПодединициОпштини на Косово

Окрузите

уреди
 
Региони на Косово
Maпа Округ Cедиште Површина
во км2
Население
во 2011
Густина
на км2
Општини Населени места
  Урошевац
(Uroševački okrug/Rajoni i Ferizajit)
Урошевац 1,030 185,806 180 126[1]
  Ѓаковица
(Đakovički okrug/Rajoni i Gjakovës)
Ѓаковица 1,129 194,672 170 170[2]
  Гнилане
(Gnjilanski okrug/Rajoni i Gjilanit)
Гнилане 1,206 180,783 150 287[3]
  Митровица
(Kosovskomitrovački okrug/Rajoni i Mitrovicës)
Косовска Митровица 2,077 272,247 110 267[4]
  Пеќ
(Pećki okrug/Rajoni i Pejës)
Пеќ 1,365 174,235 130 118[5]
  Приштина
(Prištinski okrug/Rajoni i Prishtinës)
Приштина 2,470 477,312 223 298[6]
  Призрен
(Prizrenski okrug/Rajoni i Prizrenit)
Призрен 1,397 331,670 240 195[7]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Komunat në rajonin e Ferizajt“. Архивирано од изворникот на 2016-05-14. Посетено на 2015-01-28.
  2. „Komunat në rajonin e Gjakovës“. Архивирано од изворникот на 2018-08-28. Посетено на 2015-01-28.
  3. „Komunat në rajonin e Gjilanit“. Архивирано од изворникот на 2018-08-28. Посетено на 2015-01-28.
  4. „Komunat në rajonin e Mitrovicës“. Архивирано од изворникот на 2020-09-01. Посетено на 2015-01-28.
  5. „Komunat në rajonin e Pejës“. Архивирано од изворникот на 2020-09-01. Посетено на 2015-01-28.
  6. „Komunat e Kosovës: Rajoni Kosovë“. Архивирано од изворникот на 2017-07-29. Посетено на 2015-01-28.
  7. „Komunat në rajonin e Prizrenit“. Архивирано од изворникот на 2018-08-28. Посетено на 2015-01-28.