Месец е единица на време, која има приближно времетраење колку свртувањето на Месечината околу Сонцето.

Во годината има 12 месеци: јануари, февруари, март, април, мај, јуни, јули, август, септември, октомври, ноември и декември, кои имаат свои соодветни изворни македонски имиња.

Месеците се јавуваат и како ликови во народното творештво, како што е случајот со македонската народна приказна „Девојчето и дванаесетте месеци“.[1]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Томе Саздов (избор), Македонски народни приказни. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 46-50.