Класик Бретања

велосипедска трка во Франција
(Пренасочено од ГП Уест Франција-Плуе)

Класик Бретања (порано позната како: Гран при де Плуе Западна Франција и ГП Западна Франција) — позната еднодневна велосипедска трка, која годишно се одржува на крајот на летото околу патека низ бретанското село Плуе од 1931 година. Првично, наречена Гран при де Плуе, станала дел од UCI ProTour од започнувањето на ова натпреварување во 2005 и во 2009 година станала еден од настаните во кои бодовите се важат и за Светската турнеја. Од 1989 година, трката е позната како ГП Западна Франција.

Класик Бретања
За трката
Датумкрајот на август
РегионПлуе, Франција
Месно имеBretagne Classic (француски)
ДисциплинаДрумски велосипедизам
НатпреварувањеСветска турнеја на UCI
ВидЕднодневна трка
ОрганизаторComité des Fêtes de Plouay
Историја
Прво одржување1931 (1931)
Одржувања83 (до 2019)
Прв победник Франсоа Фав (ФРА)
Најмногу победи10 возачи со 2 победи
Неодамнешен победник Сеп Ванмарке (БЕЛ)

Победниците на списокот најчесто се француски возачи (види подолу). Првиот нефранцуски победник на трката бил Холанѓанецот Фритс Пирард во 1979 година, вториот бил Шон Кели од Ирска во 1984 година итн.

Победници уреди

Година Земја Возач Екипа
1931   Франција Фав, ФрансоаФрансоа Фав
1932   Франција Боно, ФилипФилип Боно
1933   Франција Боно, ФилипФилип Боно
1934   Франција Туло, ЛусиенЛусиен Туло
1935   Франција ле Дили, ЖанЖан ле Дили
1936   Франција Коган, ПјерПјер Коган
1937   Франција Госмат, Жан-МариЖан-Мари Госмат
1938   Франција Клорек, ПјерПјер Клорек
1945   Франција Тасин, ЕлојЕлој Тасин
1946   Франција ле Страт, АнжАнж ле Страт
1947   Франција Лувио, РејмонРејмон Лувио
1948   Франција Тасин, ЕлојЕлој Тасин
1949   Франција Одер, АрманАрман Одер
1950   Франција Одер, АрманАрман Одер
1951   Франција Геринел, ЕмилЕмил Геринел
1952   Франција Геринел, ЕмилЕмил Геринел
1953   Франција Блусон, СержСерж Блусон
1954   Франција Анзил, УгоУго Анзил
1955   Франција Петижан, ЖанЖан Петижан
1956   Франција Хуо, ВалентинВалентин Хуо
1957   Франција Витре, ИсакИсак Витре
1958   Франција Генче, ЖанЖан Генче
1959   Франција Крен, ЕмануелЕмануел Крен
1960   Франција Ферер, УберУбер Ферер
1961   Франција Пико, ФернанФернан Пико
1962   Франција Генче, ЖанЖан Генче
1963   Франција Пико, ФернанФернан Пико
1964   Франција Бурле, ЖанЖан Бурле
1965   Франција Госдуф, ФрансоаФрансоа Госдуф
1966   Франција Мазо, КлодКлод Мазо
1967   Франција Амон, ФрансоаФрансоа Амон
1968   Франција Журден, ЖанЖан Журден
1969   Франција Журден, ЖанЖан Журден
1970   Франција Маркарини, ЖанЖан Маркарини
1971   Франција Дангулауме, Жан-ПјерЖан-Пјер Дангулауме
1972   Франција Було, РобертРоберт Було
1973   Франција Ларго, Жан-КлодЖан-Клод Ларго
1974   Франција Мартин, РејмонРејмон Мартин
1975   Франција Гујмар, КирилКирил Гујмар
1976   Франција Босис, ЖакЖак Босис
1977   Франција Босис, ЖакЖак Босис
1978   Франција Вилмијан, Пјер-РејмонПјер-Рејмон Вилмијан
1979   Холандија Пирард, ФритсФритс Пирард
1980   Франција Фриу, ПатрикПатрик Фриу
1981   Франција Дукло-Ласал, ЖилберЖилбер Дукло-Ласал
1982   Франција Кастенг, ФрансоаФрансоа Кастенг
1983   Франција Базо, ПјерПјер Базо
1984   Ирска Кели, ШонШон Кели
1985   Франција Гујо, ЕрикЕрик Гујо
1986   Франција Гајан, МартијалМартијал Гајан
1987   Франција Дукло-Ласал, ЖилберЖилбер Дукло-Ласал
1988   Франција Леблан, ЛукЛук Леблан
1989   Франција Колоти, Жан-КлодЖан-Клод Колоти
1990   Франција Корниле, БруноБруно Корниле
1991   Франција лас Кувас, Арман деАрман де лас Кувас
1992   Франција Пенсек, РонанРонан Пенсек
1993   Франција Клавирола, ТиериТиери Клавирола
1994   Молдавија Чмил, АндрејАндреј Чмил
1995   Швајцарија Јерман, РолфРолф Јерман
1996   Белгија Ванденбрук, ФранкФранк Ванденбрук
1997   Италија Феригато, АндреаАндреа Феригато
1998   Франција Ерве, ПаскалПаскал Ерве
1999   Франција Менгин, КристофКристоф Менгин
2000   Италија Бартоли, МишелМишел Бартоли
2001   Белгија Матан, НикоНико Матан
2002   Обединето Кралство Хант, ЏеремиЏереми Хант Бигмат-Обер 93
2003   Франција Фликингер, АндиАнди Фликингер Аг2р Превојанс
2004   Франција Рус, ДидиеДидие Рус Бриош Ла Буланжер
2005   САД Хинкапи, ЏорџЏорџ Хинкапи Дискавери Канал
2006   Италија Нибали, ВинченцоВинченцо Нибали Ликвигас
2007   Франција Веклер, ТомаТома Веклер Буиг Телеком
2008   Франција Федриго, ПјерикПјерик Федриго Буиг Телеком
2009   Австралија Геранс, СајмонСајмон Геранс Сервело ТестТим
2010   Австралија Гос, МетјуМетју Гос Тим ХТЦ-Колумбија
2011   Словенија Боле, ГрегаГрега Боле Лампре-ИСД
2012   Норвешка Боасон Хаген, ЕдвалдЕдвалд Боасон Хаген Тим Скај
2013   Италија Поцато, ФилипоФилипо Поцато Лампре-Мерида
2014   Франција Шаванел, СилвенСилвен Шаванел ИАМ Сајклинг
2015   Норвешка Кристоф, АлександерАлександер Кристоф Катјуша
2016   Белгија Насен, ОливерОливер Насен ИАМ Сајклинг
2017   Италија Вивијани, ЕлијаЕлија Вивијани Тим Скај
2018   Белгија Насен, ОливерОливер Насен АГ2Р-Ла Мондијал
2019   Белгија Ванмарке, СепСеп Ванмарке ЕФ Едукејшн Фирст

Повеќекратни победници уреди

Победи Возач Изданија
2   Филип Боно (ФРА) 1932 + 1933
  Елоа Тасен (ФРА) 1945 + 1948
  Арман Одер (ФРА) 1949 + 1950
  Емил Герин (ФРА) 1951 + 1952
  Жан Генше (ФРА) 1958 + 1962
  Фернан Пино (ФРА) 1961 + 1963
  Жан Журден (ФРА) 1968 + 1969
  Жак Босис (ФРА) 1976 + 1977
  Жилбер Дикло-Ласал (ФРА) 1981 + 1987
  Оливер Насен (БЕЛ) 2016 + 2018

Победи по држава уреди

Победи Држава
62   Франција
6   Италија
5   Белгија
2   Австралија
  Норвешка
1   Ирска
  Молдавија
  Холандија
  Швајцарија
  Словенија
  Обединето Кралство
  САД

Надворешни врски уреди