Класик Бретања

велосипедска трка во Франција
(Пренасочено од ГП Уест-Франција)

Класик Бретања (порано позната како: Гран при де Плуе Западна Франција и ГП Западна Франција) — позната еднодневна велосипедска трка, која годишно се одржува на крајот на летото околу патека низ бретанското село Плуе од 1931 година. Првично, наречена Гран при де Плуе, станала дел од UCI ProTour од започнувањето на ова натпреварување во 2005 и во 2009 година станала еден од настаните во кои бодовите се важат и за Светската турнеја. Од 1989 година, трката е позната како ГП Западна Франција.

Класик Бретања
За трката
Датумкрајот на август
РегионПлуе, Франција
Месно имеBretagne Classic (француски)
ДисциплинаДрумски велосипедизам
НатпреварувањеСветска турнеја UCI
ВидЕднодневна трка
ОрганизаторComité des Fêtes de Plouay
Историја
Прво издание1931 (1931)
Изданија83 (до 2019)
Прв победник Франсоа Фав (ФРА)
Најмногу победи10 возачи со 2 победи
Неодамнешен победник Сеп Ванмарке (БЕЛ)

Победниците на списокот најчесто се француски возачи (види подолу). Првиот нефранцуски победник на трката бил Холанѓанецот Фритс Пирард во 1979 година, вториот бил Шон Кели од Ирска во 1984 година итн.

ПобеднициУреди

Возач Тим
1931   Фав, ФрансоаФрансоа Фав (ФРА)
1932   Боно, ФилипФилип Боно (ФРА)
1933   Боно, ФилипФилип Боно (ФРА)
1934   Туло, ЛусиенЛусиен Туло (ФРА)
1935   ле Дили, ЖанЖан ле Дили (ФРА)
1936   Коган, ПјерПјер Коган (ФРА)
1937   Госмат, Жан-МариЖан-Мари Госмат (ФРА)
1938   Клорек, ПјерПјер Клорек (ФРА)
1945   Тасин, ЕлојЕлој Тасин (ФРА)
1946   ле Страт, АнжАнж ле Страт (ФРА)
1947   Лувио, РејмонРејмон Лувио (ФРА)
1948   Тасин, ЕлојЕлој Тасин (ФРА)
1949   Одер, АрманАрман Одер (ФРА)
1950   Одер, АрманАрман Одер (ФРА)
1951   Геринел, ЕмилЕмил Геринел (ФРА)
1952   Геринел, ЕмилЕмил Геринел (ФРА)
1953   Блусон, СержСерж Блусон (ФРА)
1954   Анзил, УгоУго Анзил (ФРА)
1955   Петижан, ЖанЖан Петижан (ФРА)
1956   Хуо, ВалентинВалентин Хуо (ФРА)
1957   Витре, ИсакИсак Витре (ФРА)
1958   Генче, ЖанЖан Генче (ФРА)
1959   Крен, ЕмануелЕмануел Крен (ФРА)
1960   Ферер, УберУбер Ферер (ФРА)
1961   Пико, ФернанФернан Пико (ФРА)
1962   Генче, ЖанЖан Генче (ФРА)
1963   Пико, ФернанФернан Пико (ФРА)
1964   Бурле, ЖанЖан Бурле (ФРА)
1965   Госдуф, ФрансоаФрансоа Госдуф (ФРА)
1966   Мазо, КлодКлод Мазо (ФРА)
1967   Амон, ФрансоаФрансоа Амон (ФРА)
1968   Журден, ЖанЖан Журден (ФРА)
1969   Журден, ЖанЖан Журден (ФРА)
1970   Маркарини, ЖанЖан Маркарини (ФРА)
1971   Дангулауме, Жан-ПјерЖан-Пјер Дангулауме (ФРА)
1972   Було, РобертРоберт Було (ФРА)
1973   Ларго, Жан-КлодЖан-Клод Ларго (ФРА)
1974   Мартин, РејмонРејмон Мартин (ФРА)
1975   Гујмар, КирилКирил Гујмар (ФРА)
1976   Босис, ЖакЖак Босис (ФРА)
1977   Босис, ЖакЖак Босис (ФРА)
1978   Вилмијан, Пјер-РејмонПјер-Рејмон Вилмијан (ФРА)
1979   Пирард, ФритсФритс Пирард (ХОЛ)
1980   Фриу, ПатрикПатрик Фриу (ФРА)
1981   Дукло-Ласал, ЖилберЖилбер Дукло-Ласал (ФРА)
1982   Кастенг, ФрансоаФрансоа Кастенг (ФРА)
1983   Базо, ПјерПјер Базо (ФРА)
1984   Кели, ШонШон Кели (ИРС)
1985   Гујо, ЕрикЕрик Гујо (ФРА)
1986   Гајан, МартијалМартијал Гајан (ФРА)
1987   Дукло-Ласал, ЖилберЖилбер Дукло-Ласал (ФРА)
1988   Леблан, ЛукЛук Леблан (ФРА)
1989   Колоти, Жан-КлодЖан-Клод Колоти (ФРА)
1990   Корниле, БруноБруно Корниле (ФРА)
1991   лас Кувас, Арман деАрман де лас Кувас (ФРА)
1992   Пенсек, РонанРонан Пенсек (ФРА)
1993   Клавирола, ТиериТиери Клавирола (ФРА)
1994   Чмил, АндрејАндреј Чмил (МОЛ)
1995   Јерман, РолфРолф Јерман (ШВА)
1996   Ванденбрук, ФранкФранк Ванденбрук (БЕЛ)
1997   Феригато, АндреаАндреа Феригато (ИТА)
1998   Ерве, ПаскалПаскал Ерве (ФРА)
1999   Менгин, КристофКристоф Менгин (ФРА)
2000   Бартоли, МишелМишел Бартоли (ИТА)
2001   Матан, НикоНико Матан (БЕЛ)
2002   Хант, ЏеремиЏереми Хант (ВБР) Бигмат-Обер 93
2003   Фликингер, АндиАнди Фликингер (ФРА) Аг2р Превојанс
2004   Рус, ДидиеДидие Рус (ФРА) Бриош Ла Буланжер
2005   Хинкапи, ЏорџЏорџ Хинкапи (САД) Дискавери Канал
2006   Нибали, ВинченцоВинченцо Нибали (ИТА) Ликвигас
2007   Веклер, ТомаТома Веклер (ФРА) Буиг Телеком
2008   Федриго, ПјерикПјерик Федриго (ФРА) Буиг Телеком
2009   Геранс, СајмонСајмон Геранс (АВС) Сервело ТестТим
2010   Гос, МетјуМетју Гос (АВС) Тим ХТЦ-Колумбија
2011   Боле, ГрегаГрега Боле (СЛО) Лампре-ИСД
2012   Боасон Хаген, ЕдвалдЕдвалд Боасон Хаген (НОР) Тим Скај
2013   Поцато, ФилипоФилипо Поцато (ИТА) Лампре-Мерида
2014   Шаванел, СилвенСилвен Шаванел (ФРА) ИАМ Сајклинг
2015   Кристоф, АлександерАлександер Кристоф (НОР) Катјуша
2016   Насен, ОливерОливер Насен (БЕЛ) ИАМ Сајклинг
2017   Вивијани, ЕлијаЕлија Вивијани (ИТА) Тим Скај
2018   Насен, ОливерОливер Насен (БЕЛ) АГ2Р-Ла Мондијал
2019   Ванмарке, СепСеп Ванмарке (БЕЛ) ЕФ Едукејшн Фирст

Повеќекратни победнициУреди

Победи Возач Изданија
2   Филип Боно (ФРА) 1932 + 1933
  Елоа Тасен (ФРА) 1945 + 1948
  Арман Одер (ФРА) 1949 + 1950
  Емил Герин (ФРА) 1951 + 1952
  Жан Генше (ФРА) 1958 + 1962
  Фернан Пино (ФРА) 1961 + 1963
  Жан Журден (ФРА) 1968 + 1969
  Жак Босис (ФРА) 1976 + 1977
  Жилбер Дикло-Ласал (ФРА) 1981 + 1987
  Оливер Насен (БЕЛ) 2016 + 2018

Победи по државаУреди

Победи Држава
62   Франција
6   Италија
5   Белгија
2   Австралија
  Норвешка
1   Ирска
  Молдавија
  Холандија
  Швајцарија
  Словенија
  Обединето Кралство
  САД

Надворешни врскиУреди