Бадем
Бадем со плодови Мајорка.
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Ред: Розовидни
Семејство: Рози
Род: Слива
Подрод: Јаткари
Вид: Бадем
Научен назив
Prunus dulcis
(Mill.) D.A.Webb

Бадемот (науч. Prunus dulcis, син. Prunus amygdalus или Amygdalus communis) е малечко дрво кое припаѓа на потсемејството Prunoideae од фамилијата Рози; бадем се нарекува исто така и плодот на ова дрво. Растението е класифицирано како праска во поткласата Amygdalus од Prunus, кое се разликува од останатите подвидови по својот плод.

Слатката надворешна маса која е карактеристична кај другите членови од Prunus фамилијата, како што е сливата и вишната, кај бадемот е заменета со обвивка, во која се наоѓа тврда маса во која е сместена семката. Бадемот потекнува од југозападна Азија.

Хранлива вредност

уреди
Бадем
 
Хранлива вредност на 100 г
Енергија2,423 kJ (579 kcal)
21,6 g
Скроб0,7 g
Шеќери 4,4 g
0.00 g
Влакна12,5 g
49.9 g
Заситени3,8 g
Мононезаситени31,6 g
Полинезаситени12.3 g
21,2 g
Триптофан0,214 g
Треонин0,598 g
Изолеуцин0,702 g
Леуцин1,488 g
Лизин0,580 g
Метионин0,151 g
Цистин0,189 g
Фенилаланин1,120 g
Тирозин0,452 g
Валин0,817 g
Аргинин2,446 g
Хистидин0,557 g
Аланин1,027 g
Аспараг. кис.2,911 g
Глутам. кис.6,810 g
Глицин1,469 g
Пролин1,032 g
Серин0,948 g
Витамини
Витамин А (екв.)
(0 %)
1 μг
1 μг
Витамин А1 МЕ
Тиамин 1)
(18 %)
0,211 мг
Рибофлавин 2)
(85 %)
1,014 мг
Ниацин 3)
(23 %)
3,385 мг
Пантот. кис. 5)
(9 %)
0,469 мг
Витамин Б6
(11 %)
0,143 мг
Фолна кис. 9)
(13 %)
50 μг
Холин
(11 %)
52,1 мг
Витамин Ц
(0 %)
0 мг
Витамин Д
(0 %)
0 μг
Витамин Е
(171 %)
25,6 мг
Витамин К
(0 %)
0,0 мг
Минерали
Калциум
(26 %)
264 мг
Бакар
(50 %)
0,99 мг
Железо
(29 %)
3,72 мг
Магнезиум
(75 %)
268 мг
Манган
(109 %)
2,285 мг
Фосфор
(69 %)
484 мг
Калиум
(15 %)
705 мг
Селен
(4 %)
2,5 μг
Натриум
(0 %)
1 мг
Цинк
(32 %)
3,08 мг
Други состојки
Вода4,4 g

Врска за бадем на Министерството за земјоделство на Соединетите Држави
Постотоците се приближно пресметани според препораките за возрасни лица во САД.
Извор: База за хранливост — USDA