Лизин е ɑ-аминокиселина која учествува во биосинтезата на белковините. Претставува есенцијална аминокиселина за луѓето, што значи дека организмот не може да ја синтетизира поради што неопходно е да се внесува со исхраната.

Лизин
L-lysine-2D-skeletal.png
L-lysine-monocation-from-hydrochloride-dihydrate-xtal-3D-balls.png
Назнаки
70-54-2 DL X mark.svgН
56-87-1 L Yes check.svgОк
923-27-3 D Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:25094 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL28328 Yes check.svgОк
ChemSpider 843 Yes check.svgОк
5747 L Yes check.svgОк
724
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG C16440 X mark.svgН
PubChem 866
UNII K3Z4F929H6 Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Лизинот е база, како и аргининот и хистидинот.

НаводиУреди