Витамин Д се состои од група на секостероииди растворливи во масти. Двете најважни форми се витамин Д2 (или ergocalciferol) и витамин Д3 (или cholecalciferol). Витамин Д, кој се синтетизира во телото, е резултат на изложување на сонце, или воведен преку храна и витамински додатоци, тоа е биолошки инертен и да се активира во телото по одредени хемиски реакции.[3]

Глобално ниво на серум на витамин Д кај возрасните (nmol/L).[1][2]
  > 75
  50-74
  25-49

Витаминот Д е многу важен за метаболизмот на калциум и фосфор, што ја промовира ресорпција на овие минерали од цревата и овозможува нивно складирање во коските. Потребен е за правилен раст на коските и забите и за доброто на мускулите и нервните ткива. Витамин Д се формира во кожата за време на сончање, додека потребата за дополнителни количини на витамин Д се добива од храната. Добри извори се: црн дроб, масло, риба, путер, јајца (жолчка).

Витамин Д предизвикува демирилизација на коските, во која кај децата се манифестира како рахитис, и кај возрасните, како остеомалација. За третман на рахитисот се користити масло од витамин Д, кој се прима орално или интрамускулатурно.

Наводи

уреди
  1. Wahl DA, Cooper C, Ebeling PR, Eggersdorfer M, Hilger J, Hoffmann K, и др. (2012-08-29). „A global representation of vitamin D status in healthy populations“ (PDF). Archives of Osteoporosis. 7 (1–2): 155–72. doi:10.1007/s11657-012-0093-0. hdl:11343/220606. PMID 23225293. S2CID 207300035.
  2. Wahl DA, Cooper C, Ebeling PR, Eggersdorfer M, Hilger J, Hoffmann K, и др. (2013-02-01). „A global representation of vitamin D status in healthy populations: reply to comment by Saadi“. Archives of Osteoporosis. 8 (1–2): 122. doi:10.1007/s11657-013-0122-7. PMID 23371520. S2CID 5929230.
  3. „Dietary Supplement Fact Sheet: Vitamin D“. National Institutes of Health. Архивирано од изворникот на 2007-09-10. Посетено на 14 март 2010.