Лутеин

хемиско соединение

Лутеинот е ксантофил и е еден од 600-те каротеноиди во природата. Лутеинот се синтетизира само во растенијата и како и другите ксантофили го има во големи количества во листениот зеленчук, како спанаќот, кељот и жолтите моркови.

Лутеин
Luteine - Lutein.svg
Space-filling model of lutein
Назнаки
127-40-2 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:28838 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL173929 Yes check.svgОк
ChemSpider 4444655 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 5281243
UNII X72A60C9MT Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Red-orange crystalline solid
Точка на топење
Нерастворлив
Растворливост во fats Soluble
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Ретината кај луѓето акумулира лутеин и зеаксантин.