Дух

појаснителна страница на Викимедија

Дух може да се однесува на:

  • Духови — паранормален феномен, најчесто се однесува на авети и други призраци, односно дух на човек кој и после смртта останува на Земјата.
  • Свет Дух — (во христијанството) е едно од лицата на Светата тројца.
  • Дух (филм) — романтична драма од 1990 година со Патрик Свејзи, Деми Мур, Тони Голдвин и Вупи Голдберг во главните улоги.
  • Душа — нематеријалниот дел од човекот, според повеќето религии и дел од филозофиите.
  • Демон — натприродно битие, најчесто опишано како „зол дух“.