Парапсихологија е дисциплина која се обидува да докаже постоење на способности да се видат нешта кои се скриени од нормалните сетила, како и да го докаже животот по смртта, но со употреба на научни методи. Лабораториските истражувања се финансирани од приватни фондови, но и од некои влади во светот.[1] Таквите истражувања најчесто се објавуваат во парапсихолошките публикации, но некои статии се објавени и во дневни весници.

Дел од серијата
 
Теми
Паранормално
Духови · Спиритизам
Далечинско гледање
Вонсетилно восприемање
Прекогниција · Јасновидост
Психометрија · Психокинеза
Парапсихологија · Реинкарнација
Проколнати места
НЛО · Телепатија
Истерувачи на духови

Раните парапсихолошки истражувања ги користеле Зенерови карти во експериментите за тестирање на телепатија.

Наводи уреди

  1. „Parapsychological Association FAQ“. Parapsychological Association. 1995. Архивирано од изворникот на 2007-06-26. Посетено на 2007-07-02.