Југозападен Регион

регион во Македонија

Југозападен Регион — еден од осумте статистички региони на Македонија. Овој регион се наоѓа во западниот дел на земјата и се граничи со Албанија, како и со следните региони: Пелагонискиот, Полошкиот, Скопскиот и Вардарскиот. Главен град на регионот е Охрид. Наречен е по Охридско-струшкото Поле.

Југозападен Плански Регион
Регион
Грб
Потекло на името: Името потекнува од местоположбата во рамките на Републиката.
Земја Македонија Македонија
Површина 3,340 км2
Население 221,651 (2002)
Основано 2009
Часовен појас UTC +1
Повикувачки бр. 046
Oпштини 9
Седиште Охрид
Раководител Мирјана Лозаноска
Контакт 046/ 550-146
046/ 523-449
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Портал: Официјално мрежно место

Општини уреди

 
Карта на општините.

Во овој регион спаѓаат 9 општини, и тоа:

  1.   Вевчани
  2.   Дебар
  3.   Дебрца
  4.   Кичево
  5.   Македонски Брод
  6.   Охрид
  7.   Пласница
  8.   Струга
  9.   Центар Жупа

Во март 2013 година општините Вранештица, Другово, Зајас и Осломеј биле припоени кон општина Кичево.

Демографија уреди

 
Демографска карта на регионот.

Население уреди

Моменталното население на овој регион изнесува 221.651 жител.

Попис Население Промена
1994 211.046 н/п
2002 221.651 +5,89 %

Најголеми населени места уреди

Ранг Место Население
1 Охрид 42.003
2 Кичево 27.067
3 Струга 16.559
4 Дебар 14.561
5 Лабуништа 5.936
6 Велешта 5.834
7 Зајас 4.712
8 Македонски Брод 3.740
9 Мислешево 3.507
10 Радолишта 3.119
11 Октиси 2.479
12 Вевчани 2.433

Етнички групи уреди

Во овој регион најголема етничка група се Македонците, но живеат и:

Број %
Вкупно 221.651 100
Македонци 107.565 48.52
Албанци* 82.418 37.18
Турци* 21.266 9.59
Роми 2.813 1.26
други 4.285 1.93


* Добар дел од жителите кои се изјасниле како Турци, а и во помала мера како Албанци, всушност претставуваат Македонци со исламска вероисповед, изјаснувајќи се за македонскиот како нивниот единствен мајчин јазик.

Поврзано уреди