Полошки Регион

регион во Македонија

Полошки Регион — еден од осумте статистички региони на Република Македонија. Регионот се наоѓа во северозападниот дел од државата и се граничи со Косово и Албанија и внатрешно со Југозападниот и Скопскиот Регион. Главен град на регионот е Тетово. Наречен е по областа Долни Полог.

Полошки Плански Регион
Регион
Грб
Потекло на името: Името потекнува од името на Полошката Котлина
Земја Македонија Македонија
Површина 2,416 км2
Население 304,125 (2002)
Основано 2009
Часовен појас UTC+1
Повикувачки бр. 044
Oпштини 9
Седиште Његошева 2, 1200 Општина Тетово
Раководител Фатмир Саити
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Портал: http://www.rdcpolog.mk

Официјално мрежно место

Општини

уреди
 
Карта на општините.

Полошкиот Регион е поделен на девет општини:

  1.   Боговиње
  2.   Брвеница
  3.   Врапчиште
  4.   Гостивар
  5.   Желино
  6.   Јегуновце
  7.   Маврово и Ростуше
  8.   Теарце
  9.   Тетово

Демографија

уреди
 
Демографска карта на регионот.

Население

уреди

Моменталната бројка на населението на полошкиот регион изнесува 304.125 жители.

Попис Население Промена
1994 282.432 н/п
2002 304.125 +8,24 %

Најголеми населени места

уреди

Најголемите населени места се:

Ранг Населено место Население
1 Тетово 52.915
2 Гостивар 35.847
3 Мала Речица 8.353
4 Чегране 6.748
5 Боговиње 6.328
6 Челопек 5.287
7 Добри Дол 5.223
8 Врапчиште 4.874
9 Камењане 4.834
10 Пирок 4.701

Етнички групи

уреди

Полошкиот Регион е единствен регион во Македонија каде Македонците не се мнозинство. Етничките групи се:

Број %
Вкупно 304.125 100
Албанци 222.679 73.21
Македонци 57.079 18.76
Турци 16.386 5.38
Роми 4.194 1.37
други 3.178 1.04

Поврзано

уреди