Пелагониски Регион

регион во Македонија

Пелагониски Регион — еден од осумте статистички региони на Македонија. Овој регион се наоѓа во југозападниот дел на Македонија и се граничи со Грција и Албанија на југ и внатрешно со Југозападниот и Вардарскиот Регион. Главен град на регионот е Битола. Наречен е по областа Пелагонија.

Пелагониски Плански Регион
Регион
Грб
Потекло на името: Името потекнува од името на котлината Пелагонија.
Земја Македонија Македонија
Површина 4,717 км2
Население 238,136 (2002)
Основано 2009
Часовен појас UTC +1
Повикувачки бр. 047, 048
Oпштини 9
Седиште Битола
Раководител Гого Видимче
Контакт 047/ 232-800
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Портал: Официјално мрежно место

Општини

уреди
 
Карта на општините.

Пелагонискиот Регион опфаќа 9 општини, и тоа:

Општина HASC[1] Центар на општината Површина
(км2)[2]
Население
(2002)
  Битола MK.TL Битола 790 95 385
  Демир Хисар MK.DM Демир Хисар 480 9 497
  Кривогаштани MK.KG Кривогаштани 88 6 150
  Крушево MK.KS Крушево 190 9 684
  Могила MK.MG Могила 255 6 710
  Прилеп MK.PP Прилеп 1 198 76 768
  Ресен MK.RE Ресен 549 16 825
  Новаци MK.NV Новаци 755 3 549
  Долнени MK.DE Долнени 418 13 568

Демографија

уреди
 
Демографска карта на регионот.

Население

уреди

Според последниот попис од 2002 година, бројот на населението во Пелагонискиот Регион било 238.136 жители. Најмногу население во регионот имало во 1981 година, кога имало 290.573 жители. Од тогаш бројот на население бележи во постепено опаѓање.

Попис Население Промена
1948 223.797 н/п
1953 248.355 +9,88 %
1961 259.339 +4,23 %
1971 273.590 +5,20 %
1981 290.573 +5,84 %
1994 242.596 -16,5 %
2002 238.136 -1,83 %
2021 210.531 -11,59 %

Најголеми населени места

уреди

Најголеми населени места во пелагонискиот регион се:

Ранг Место Население
1 Битола 74.550
2 Прилеп 66.246
3 Ресен 8.748
4 Крушево 5.507
5 Буково 3.494
6 Демир Хисар 2.593
7 Дебреште 2.424
8 Кривогаштани 1.870
9 Лажани 1.864
10 Житоше 1.807

Етнички групи

уреди

Најголема етничка група во пелагонискиот регион се Македонците, но живеат и:

Број %
Вкупно 238.136 100
Македонци 204.471 85,9
Албанци 11.634 4,9
Роми 7.230 3,0
Турци 7.150 3,0
Бошњаци 2.380 1,0
Власи 2.307 1,0
Срби 713 0,3
други 2.251 1,0

Поврзано

уреди