Јелена Петровиќ

 Јелена Петровиќ, сопруга на Караѓорѓе Петровиќ и мајка на кнезот Александар Караѓорѓевиќ, била родена во селото Маслошево во 1765 или 1771 година. Таа била ќерка на Босиљка и Јасеничкиот обор-кнез Никола Јовановиќ.[1] Рано ја изгубила мајка си, а подоцна и татко и и двајцата браќа кои загинале како ајдуци, па живеела кај тетка и Бисенија во селото Јагњило.

Јелена Петровиќ

Се омажила за водачот Караѓорѓе Петровиќ во 1785 година. Таа родила седум деца: Сима (починал веднаш по раѓањето), Сава, Сара, Полексија, Стаменко, Алекса (починал на 29-годишна возраст во Кишињев) и наследникот Александар.

Ќерката Сара се омажила за Никола Кара-Марковиќ, потоа Теодор Бојаниќ.

Таа била свадбена кума на принцот Милош и принцезата Љубица.[2] Долго време поминала во манастирот Круседол во Срем.

По убиството на сопругот, таа живеела во страв од одмаздата на Милош Обреновиќ на нејзиното семејство.

Во октомври 1839 година се вратила во Белград, дури по абдицирањето на принцот Милош Обреновиќ.[3]

Умрела во Белград на 29 јануари по стариот, а на 9 февруари 1842 година според новиот календар. По наредба на принцезата Љубица била свечено опоена и со санки пренесена во Топола.[2]

СемејствотоУреди

СопругаУреди

Име слика Дата на раѓање датум на смрт
Караѓорѓе Петровиќ 16 ноември 1762 година 26 јули 1817 година

ДецаУреди

Име слика Дата на раѓање датум на смрт брачен другар
Сима Караѓорѓевиќ 1788 година 1788 година умрел во детството
Сава Караѓорѓевиќ 1793 година 1847 година Антоније Ристиќ
Сара Караѓорѓевиќ 1795 година 1852 година Никола Кара-Марковиќ ; Теодор Бојаниќ
Полексија Караѓорѓевиќ 1797 година 1812 година Јовица Милановиќ
Стаменка Караѓорѓевиќ 1799 година 1875 година Димитрије Ристиќ ; Илија Чарапиќ
Алекса Караѓорѓевиќ 1801 година 1830 година Марија Трокин
Александар 11 октомври 1806 година 3 мај 1885 година Персида Ненадовиќ

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 

  1. Welcome ojkrajino.com — BlueHost.com Архивирано на 23 август 2011 г., Посетено на 5. април 2013.
  2. 2,0 2,1 Odana narodu i Milošu („Večernje novosti”, 8. april 2013)
  3. Карађорђевићи: од вожда до круне. 2018. ISBN 978-86-81046-45-6. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)

ЛитератураУреди