UTC+04:00 — назнака на временско отстапување за четири часа понапред (+04) од UTC. По стандардот ISO 8601, истото се запишува како 2024-05-29UTC15:16:51+04:00. Ова време се користи во:

UTC+04:00 - 2010: Жолто (цела година), Сино (летно време северна полутопка), Светлосино - морски области
Часовни појаси во Европа:
сино Западноевропско време (UTC+0)
Западноевропско летно време (UTC+1)
светлосино Западноевропско време (UTC+0)
црвено Средноевропско време (UTC+1)
Средноевропско летно време (UTC+2)
беж Источноевропско време (UTC+2)
Источноевропско летно време (UTC+3)
жолто Калининградско време (UTC+2)
зелено Московско време (UTC+3)
Со светли бои се обележани земјите кои не сметаат летно време: Алжир, Мароко, Тунис, Исланд, Белорусија, Русија и Турција.
Време во Русија
UTC+2 MSK−1: Калининградско време
UTC+3 MSK: Московско време
UTC+4 MSK+1: Самарско време
UTC+5 MSK+2: Екатеринбуршко време
UTC+6 MSK+3: Омско време
UTC+7 MSK+4: Краснојарско време
UTC+8 MSK+5: Иркутско време
UTC+9 MSK+6: Јакутско време
UTC+10 MSK+7: Владивосточко време
UTC+11 MSK+8: Средноколимско време
UTC+12 MSK+9: Камчатско време
Часовни појаси во Африка:
црно UTC−01: Зелено‘ртско време.
зелено UTC: Западноевропско време · Средно време по Гринич.
сино UTC+01: Средноевропско време · Западноафриканско време · Западноевропско летно време.
црвено UTC+02: Источноевропско време · Средноафриканско време · Западноафриканско летно време · Јужноафриканско стандардно време.
жолто UTC+03: Источноевропско летно време · Источноафриканско време.
сиво UTC+04: Маврициско време · Сејшелско време.
Шрафираните земји практикуваат летно сметање на времето

Како стандардно време (преку целата година)

уреди

Европа

уреди

Западна Азија

уреди

Африка

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Русија го укинува зимното време“. Timeanddate.com. 8 февруари 2011. Посетено на 26 март 2011.
  2. „Времињата се менуваат во Грузија“. BBC. 27 јуни 2004. Посетено на 11 јуни 2007.
  3. Armenia scraps daylight saving time for good
  4. „Часовен појас на Сејшелите“. TimeTemperature.com. Посетено на 13 јули 2012.
  5. Mauritius will not repeat daylight saving time