Екатеринбуршко време

Екатеринбуршко време (руски: Екатеринбу́ргское вре́мя, крат. ЕКТ) — часовен појас кој е 5 часа напред од UTC (UTC+5) и два часа напред од Московското време (МСК+2).

Време во Русија
UTC+2 MSK−1: Калининградско време
UTC+3 MSK: Московско време
UTC+4 MSK+1: Самарско време
UTC+5 MSK+2: Екатеринбуршко време
UTC+6 MSK+3: Омско време
UTC+7 MSK+4: Краснојарско време
UTC+8 MSK+5: Иркутско време
UTC+9 MSK+6: Јакутско време
UTC+10 MSK+7: Владивосточко време
UTC+11 MSK+8: Средноколимско време
UTC+12 MSK+9: Камчатско време

Часовниот појас се однесува на Уралскиот федерален округ и Башкортостан, Оренбуршката Област и Пермскиот крај во Приволшкиот федерален округ.[1]

Наводи

уреди
  1. „Russia Time Zone Map“. WorldTimeZone.com. Посетено на 14 July 2012.