UTC−01:00 е часовен појас со отстапување за −01 час од UTC. Се применува во следниве места:

UTC−01: Сино (декември), Портокалово (јуни), Жолто (цела година), Светлосино - Морски површини
Часовни појаси во Африка:
црно UTC−01: Зелено‘ртско време.
зелено UTC: Западноевропско време · Средно време по Гринич.
сино UTC+01: Средноевропско време · Западноафриканско време · Западноевропско летно време.
црвено UTC+02: Источноевропско време · Средноафриканско време · Западноафриканско летно време · Јужноафриканско стандардно време.
жолто UTC+03: Источноевропско летно време · Источноафриканско време.
сиво UTC+04: Маврициско време · Сејшелско време.
Шрафираните земји практикуваат летно сметање на времето

Како стандардно време (цела година)

уреди

Како стандардно Време (зима на северната полутопка)

уреди

Поврзано

уреди