4 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1453  Едвард — англиски принц.
1481  Караманли Мехмед-паша — османлиски државник.
1811  Николај Каменски — руски генерал.
1903  Гоце Делчев — еден од најголемите идеолози на народноослободителното движење на македонскиот народ кон крајот на XIX и почетокот на XX век.
1903  Димитар Гуштанов — македонски револуционер.
1909  Тома Никлев — македонски револуционер.
1912  Пере Тошев — македонски револуционер.
1949  Валентино Мацола — италијански фудбалер.
1979  Бранко Зарески — македонски поет, критичар и публицист..
1980  Јосип Броз Тито — претседател на СФРЈ.
1993  Франце Штиглиц — словенечки и југословенски режисер.
2001  Васка Илиева — македонска изведувачка на народна музика.
2020  Драган Вучиќ — македонски композитор, пејач, филантропист и телевизиски водител.