Едвард (син на Хенри VI)

Едвард (13 октомври 1453 - 4 мај 1471) бил единственото дете на англискиот крал Хенри VI и Маргарита Анжу. Тој бил убиен во Битката кај Тевкесбери.

Едвард е роден во Вестминстерската палата, во време кога неговиот татко бил во судир со Ричард, кој имал претензии кон англискиот престол. Во текот на овој конфликт, на крајот било договорено Ричард по смртта на Хенри да стане новиот крал на Англија, на начин на кој Едвард бил лишен од таа привилегија. По ова, тој заедно со својата мајка побњегнале од земјата, каде барала помош од населението во признавањето на нејзиниот седумгодишен син за законски наследник на англискиот престол.

По неколкуте битки помеѓу двете династии, Едвард бил убиен во Битката кај Тевкесбери.