Караманли Мехмед-паша

Караманли Мехмед-паша (13 септември 1458 во Караман - 4 мај 1481 во Цариград) —османлиски државник и Голем везир на империјата во периодот од 1477 до 1481 година.

Караманли
Мехмед
Паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
1477–1481
Монарх Мехмед II
Претходник Гедик Ахмед-паша
Наследник Исак-паша
Лични податоци
Роден(а) Караман, Османлиско Царство
Починал(а) 1481
Истанбул, Османлиско Царство
Националност Османлија
Вероисповед ислам

Мехмед Паша по потекло бил од Караман. По погубувањето на Чандарли Халил-паша, султанот Мехмед II наместо да постави повторно главен везир од христијанско потекло, го поставил Мехмед кој бил исклучок. Кога во 1481 година починал султанот, како должност на секој везир, морал да го одложи објавувањето за смртта и да испрати писмо до неговите синови (во случајот Џем и Бајазит)[1]. Но кога разбрале јаниачарите, кои го поддржувале Бајазит, дека било испратено писмо на Џем, тие започнале револт против везирот по кое успеале да го убијат[2].

Наводи

уреди
  1. Nicolae Jorga: Geschiste des osmanischen ( trans. by Nilüfer Epçeli) , vol 2 , p. 204 Yeditepe Yayınları, İstanbul, 2009, ISBN 975 6480 17 3
  2. Lord Kinross: The Ottoman Centuries (trans.Meral Gaspıralı), Altın Kitaplar, İstanbul, 2008 ISBN 978 975 21 0955 1 p 160
Политички функции
Претходник
Гедик Ахмед-паша
Голем везир на Османлиското Царство
1476–1481
Наследник
Исак-паша