28 октомври (починале)

список на статии на Викимедија
312  Максенциј — римски цар.
1703  Џон Волис — англиски математичар.
1704  Џон Лок — англиски филозоф.
1740  Ана I Ивановна — руска царица.
1923  Стојан Протиќ — српски политичар.
1935  Џими Макулис — грчки пејач.
1969  Корнеј Чуковски — руски писател.
1989  Димитар Гешовски — македонски артист.
1999  Рафаел Алберти — шпански поет.
2004  Гил Мел — американски сликар и џез-музичар.
2005  Љуба Тадиќ — југословенски и српски глумец.
2006  Тревор Бербик — јамајско-канадски боксер.
2022  Џери Ли Луис — американски рокенрол музичар.
2023  Метју Пери — канадско-американски глумец.