17 јануари (починале)

список на статии на Викимедија
395  Теодосиј Iримски цар.
1468  Скендербег — албански средновековен владетел.
1598  Фјодор Iруски цар.
1751  Томазо Албинони — италијански композитор.
1864  Марко Павлов — првиот дипломиран македонски лекар.
1961  Патрис Лумумба — прв премиер на Демократска Република Конго.
1978  Атанас Далчев — бугарски поет.
1986  Станко Липшаоперски пејач.
1997  Славко Поп Антовски — македонски професор.
2010  Михалис Папаконстантину — грчки политичар.
2008  Роберт Фишер — американски шаховски велемајстор.
2009  Томислав Црнковиќ — хрватски и југословенски фудбалер.
2016  Дејл Грифин — британски рок-музичар, член на групата „Мот д хупл“ (Mott the Hoople).
2020  Пјетро Анастази — италијански фудбалер.
2021  Фил Спектор — американски музички продуцент.