15 февруари (починале)

список на статии на Викимедија
1145  Луциј IIримски папа.
1573  Матија Губец — водач на Селанската буна во Хрватска и Словенија.
1788  Морис Кантен де Ла Тур — француски сликар.
1857  Михаил Иванович Глинка — руски композитор.
1877  Рајко Жинзифов — македонски писател, преродбеник и публицист.
1908  Марко Бошнаков — македонски анархист.
1923  Иван Мазов — македонски раскажувач.
1965  Нет Кинг Коул — американски музичар.
1967  Симеон Радев — македонски новинар.
1979  Жан Реноар — француски филмски режисер.
1984  Харалампие Поленаковиќ — македонски научен и културен работник.
1994  Љубомир Белогаски — македонски сликар и академик.
2003  Александар Тишма — српски и југословенски писател.
2016  Венити — американска пејачка, членка на групата „Венити 6“ (Vanity 6).