Жан Реноар (Jean Renoir, Париз, 15 септември 1894 - Лос Анџелес, 15 февруари 1979), француски филмски режисер, великан на францускиот и светскиот филм. Ги напишал книгите „Реноар, татко ми“ и „Мојот живот и моите филмови“. Режисер е на филмовите „Нана“, „Кучка“, „Мадам Бовари“, „Голема илузија“ и „Марселеза“.