15 август (починале)

список на статии на Викимедија
1038  Иштван I — унгарски крал.
1728  Марен Марефранцуски композитор и виолист.
1799  Џузепе Паринииталијански поет.
1917  Коста Шахов — македонски деец.
1929  Лука Ќеловиќ — српски мецена и основач на Српскиот комитет на четничка акција.
1939  Алберт Сониксен — американски новинар.
1949  Растко Петровиќ — српски писател, дипломат и критичар.
1951  Артур Шнабелполски пијанист.
1967  Рене Магритбелгиски надреалистички уметник.
1975  Шеик Муџибур Рахманпретседател на Бангладеш.
2000  Ена Беговиќ — хрватска и југословенска глумица.
2013  Славомир Мрожек — полски писател.