’Рт

(Пренасочено од ’рт)

’Рт — копно со значајна големина издадено во вода, обично море.[1] Овој земјиштен облик е претставува забележителна промена во трендот на обликување на брегот. Бидејќи се блиску до брегот, ’ртовите се подложни на природни облици на свлекување, главно предизвикани од плимата и осеката. Поради ова, ’ртот има релативно краток геолошки живот. Нив може да ги образуваат ледници, вулкани, и промени во морското ниво. Кај сите овие начини на образба, ерозијата игра голема улога.

’Ртот Корнвол

Список на значајни ’ртови

уреди
Азија
Африка
Европа
Јужна Америка
Северна Америка, Средна Америка и Карибите
Океанија

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Whittow, John (1984). Dictionary of Physical Geography. London: Penguin, 1984, стр. 80. ISBN 0-14-051094-X.