Словачка Брајова азбука

Словачката Брајова азбука е верзија на Брајовото писмо за запишување на словачкиот јазик. Азбуката е еквивалентна на латиницата, поточно на словачката азбука.

Словачка Брајова азбука
Тип
азбука
Јазицисловачки
Сродни писма
Матични системи
Брајова азбука
  • чехословачка Брајова азбука
    • Словачка Брајова азбука
ISO 15924
Уникод

Азбука

уреди

Словачката Брајова азбука е:[1]

 
a
 
á
 
ä, @
 
b
 
c
 
č
 
d
 
ď
 
e
 
é
 
f
 
g
 
h
 
i
 
í
 
j
 
k
 
l
 
ĺ
 
ľ
 
m
 
n
 
ň
 
o
 
ó
 
ô
 
p
 
r
 
ŕ
 
s
 
š
 
t
 
ť
 
u
 
ú
 
v
 
x
 
y
 
ý
 
z
 
ž
 
,
 
;
 
[[:]]
 
[[.]]
 
?
 
!
 
"
 
(
 
-
 
)
 
'
 
=
 
/
 
*
 
голема буква
 
мала буква

Наводи

уреди
  1. Slovenská Braillova abeceda Архивирано на 14 јуни 2013 г., Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska

Поврзано

уреди