Полов однос

(Пренасочено од Сексуален чин)

Полов однос, полово општење или секс (од лат. sexus, „пол“) означува чин помеѓу две или повеќе личности или животни (од различен или од ист пол) при што доаѓа до стимулација на половиот орган на барем еден учесник. Оваа широка дефиниција за половиот однос ги опфаќа вагинално-пенилниот, оралниот и аналниот секс, како и взаемна мастурбација. Во најширока смисла на зборот, сексот претставува вагинално-пенилен однос при кој доаѓа до оплодување и размножување.

„Мисионерската поза“ насликана од Едуард-Анри Аврил

Сфаќања за сексотУреди

Во средниот век, сексуалните односи биле сметани за грев и биле дозволени само за размножување, но никако заради „љубовно уживање“. Оттука, од верниците се барало да се покаат за своите сексуални односи, а во „покајничките книги“ биле предвидени строги казни не само за телесните задоволства, туку и за самата помисла на блуд.[1] Според германскиот филозоф Фридрих Ниче, секое презирање на сексуалниот живот и неговото означување со поимот „нечист“ претставува злосторство кон животот и „вистински грев против светиот дух на животот“.[2]

Сексот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Сексот како тема во книжевностаУреди

Сексот како тема во музикатаУреди

 • „Зависник од оргазам“ (англиски: Orgasm Addict) - песна на британската панк-рок група „Базкокс“ (Buzzcocks) од 1977 година.[7]
 • „Електричен оргазам“ (српски: Električni orgazam) - песна на српската рок група Електрични оргазам од 1981 година.[8]
 • „Сексуално лечење“ (англиски: Sexual Healing) - песна на американскиот пејач Марвин Геј (Marvin Gaye) од 1982 година.[9]
 • „Сексуално малтретирање на работното место“ (англиски: Sexual Harassment In The Workplace) — песна на американскиот рок-музичар Френк Запа (Frank Zappa).[10]
 • „Сер секси лудак“ (англиски: Sir Psycho Sexy) - песна на американската рок-група Ред хот чили пеперс (Red Hot Chili Peppers) од 1991 година.[11]
 • „Крв, шеќер, секс, магија“ (англиски: Blood Sugar Sex Magik) - песна од истоимениот музички албум на Ред хот чили пеперс] од 1991 година.[12]
 • „Секс бомба“ (англиски: Sex bomb) - песна на американската панк рок-група Флипер (Flipper) од 1981 година.[13]
 • „Секс момче“ (англиски: Sex boy) - песна на американската хард-кор група Џермс (The Germs).[14]

Сексот како тема во филмотУреди

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

 1. Aron Gurevič, Problemi narodne kulture u srednjem veku. Beograd: Grafos, 1987, стр. 156-157.
 2. Фридрих Ниче, Ecce Homo (Ево човека) – Како постајеш, шта си. Сарајево: Издање И. Ђ. Ђурђевића, 1918, стр. 81.
 3. Дозгулпмус, Тритонус, Темплум, Скопје, 2008.
 4. Мирослав Јосиħ Вишњић, Сабране приповетке. Београд: Драганић, 1995, стр. 122-130.
 5. Мирослав Јосиħ Вишњић, Сабране приповетке. Београд: Драганић, 1995, стр. 170-175.
 6. Pjer Paolo Pazolini, Put i nebo. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 72-73.
 7. DISCOGS, Buzzcocks ‎– Orgasm Addict (пристапено на 27.6.2019)
 8. DISCOGS, Električni Orgazam ‎– Električni Orgazam (пристапено на 24.6.2021)
 9. YouTube, Sexual Healing ✧ Marvin Gaye (пристапено на 30.6.2017)
 10. DISCOGS, Frank Zappa – Strictly Commercial (The Best Of Frank Zappa) (пристапено на 31.5.2021)
 11. Discogs, Red Hot Chili Peppers ‎– Blood Sugar Sex Magik (пристапено на 8 март 2021)
 12. Discogs, Red Hot Chili Peppers ‎– Blood Sugar Sex Magik (пристапено на 8 март 2021)
 13. YouTube, Flipper - Album: Generic Flipper (Full Album Remaster) (пристапено на 9.6.2017)
 14. YouTube, The Germs - Sex Boy (пристапено на 17.3.2017)
 15. МКЦ, „Пази се! Доаѓа Cinedays 13. 13-22 Ное.“, Скопје, 2014, стр. 43.