Вагина

полов орган кај жените

Вагина — влакномускулен еластичен цевчест премин, кој е полов орган и главно служи на породување и сексуални односи.[1] Кај цицачите (особено приматите), менструацијата, што е периодично ослободување на крв и мукозно ткиво од внатрешната обвивка на матката преку вагината, е уште една примарната функција на вагината и обично ја означува плодноста. Локацијата и големината на вагината варира меѓу видовите, и може да се разликуваат во големина во рамките на ист вид. Вагината води од отворањето на вулвата до матката, но родничниот премин завршува на грлото на матката.

Вагина
Scheme female reproductive system-mk.svg
Дијаграм на женските полови органи.
Податоци
Претходникурогенитален синус и милеров канал
Артеријаутеринарна артерија, роднична артерија
Венароднична вена
Лимфавнатрешни бочни лимфни жлезди
Назнаки
ЛатинскиVagina
MeSHA05.360.319.779
TAA09.1.04.001
FMAFMA:19949

Како и кај мажот, и кај жената половиот премин е контролиран по нервен пат, односно со физички и психички дразби. Физичките дразби на женските полови органи доведуваат до развој на сексуален осет кој преку ’рбетниот мозок се пренесува до мозокот.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „вагина“Дигитален речник на македонскиот јазик

Надворешни врскиУреди