Оргазам или сексуален климакс претставува задоволувачки физички, психолошки или емоционален одговор, на продолжена сексуална стимулација. Често е придружена од значителна психолошка реакција, како ејакулација, руменеење или грчење и може да биде придружено со постшокови. Речниците сѐ уште го даваат филијалното значење, „сличен начин на интензитет од емоционална возбуда“, но од 2005 година оваа употреба е нејасна.

Помама на езалтација насликана од Владислав Подковински, 1894.

Оргазмот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
  • „Зависник од оргазам“ (англиски: Orgasm Addict) — песна на британската панк-рок група Базкокс (Buzzcocks) од 1977 година.[1]
  • „Електричен оргазам“ (српски: Električni orgazam) — песна на српската рок група Електрични оргазам од 1981 година.[2]

Наводи

уреди