Прст е дел од органите рака и нога и кој се користи за манипулција и чувство за допир кај човекот и приматите.[1][2] Нормално, човекот има пет прсти на секоја рака и нога, со исклучок на вродените мани и губењето прсти. На раката секој прст има свој назив, за разлика од прстите на нозете, па така има палец, показалец, среден прст, домал прст и мал прст. Секој прст содржи голем број нерви и крајни рожести завршетоци познати како нокти кои служат за заштита на врвовите на прстите.

Прстот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. Chambers 1998 page 603
 2. Oxford Illustrated pages 311,380
 3. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 10.
 4. Ѓоко Здравески, Отсечки стварност. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 12.
 5. Јован Јовановиħ Змај, Краљевина Лаждишажди. Београд: Просвета, 1963, стр. 86-89.
 6. Васил Куноски, Песни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 49.
 7. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 99-100.
 8. Azra, Filigranski pločnici, Komuna, CD 1005.
 9. YouTube, Carolyn's fingers - Cocteau twins (пристапено на 31.8.2017)
 10. Kodjabashia & Foltin feat. Goce Stevkovski, Penelope X, LTM 001, 2011.
 11. YouTube, Rolling Stones 1971 Sticky Fingers full album (пристапено на 31.8.2017)
 12. Discogs, St. Vincent – St. Vincent (пристапено на 15.4.2021)
 13. Stiff Little Fingers (пристапено на 3.12.2023)
 14. Foltin, Lo-Lee-Ta-Too, Ding Dong Records 001, 2005.
 15. DISCOGS, Shudder To Think – Pony Express Record (пристапено на 6.4.2021)

Користена литература

уреди
 • The Chambers Dictionary. Edinburgh: Chambers Harrap Publishers Ltd. 2000 [1998]. ISBN 0-550-14005-X Проверете ја вредноста |isbn=: checksum (help).
 • The Oxford Illustrated Dictionary. Great Britain: Oxford University Press. 1976 [1975].
 • Oxford Advanced Learner's Dictionary of Current English. London: Oxford University Press. 1974 [1974]. ISBN 0-19-431102-3.