Ракомет на Летните олимписки игри 2016 (жени)

Ракометот на Летните олимписки игри 2016 — официјален ракометарски турнир на Олимписките игри во женска конкуренција. Турнирот се одржил во Рио де Жанеиро, Бразил во периодот од 6 август до 20 август. Вкупно учествувале 12 репрезентации и биле поделени во две групи.

Ракометот на Летните олимписки игри 2016
Olympic rings without rims.svg
Податоци за првенството
Домаќини Бразил
Траење6–20 август 2016
Репрезентации12 (од 4 конфедерации)
Одржувалишта(во 1 град-домаќин)
Конечен исход
Прваци Русија (1 титула)
Второпласиран Франција
Третопласиран Норвешка
Четвртопласиран Холандија
Статистики за првенството
Натпревари38
Дадени голови1978 (52.05 по натпр.)

КвалификацииУреди

Начин на квалификување Датум Домаќин Места Квалификувани
Домаќин 2 октомври 2009   Копенхаген 1   Бразил
Европско првенство 2014 7–21 декември 2014 Повеќе домаќини 1   Шпанија[1]
Африкански квалификациски турнир 19–21 март 2015   Луанда 1   Ангола
Панамерикански игри 2015 15–24 јули 2015   Торонто 1   Аргентина
Азиски квалификациски турнир 20–25 октомври 2015   Нагоја 1   Јужна Кореја
Светско првенство 2015 5–20 декември 2015   Данска 1   Норвешка
Олимписки квалификациски турнири 18–20 март 2016   Мец 2   Холандија
  Франција
  Архус 2   Романија
  Црна Гора
  Астрахањ 2   Русија
  Шведска
Вкупно 12

^ 1. Бидејќи Норвешка веќе била квалификувана на Олимписките игри како победник на Светското првенство 2015, автоматски пласман обезбедила и репрезентацијата на Шпанија, која била второпласирана на Европското првенство 2014.

НатпревариУреди

Групна фазаУреди

Група AУреди

6 август 2016
09:30 UTC-3
  Норвешка 28:31   Бразил Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Гледачи: 7780
Судии: Горачек, Новотни (CZE)
Нора Мерк 12 (16:17) 12 Ана Паула Белу
  2×  Извештај   2× 
6 август 2016
16:40 UTC-3
  Црна Гора 19:25   Шпанија Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Гледачи: 8115
Судии: Ш. Бонавентура, Ж. Бонавентура (FRA)
Катарина Булатовиќ 5 (10:14) 4 играчи по 4 гола
  2×  Извештај   3× 
6 август 2016
19:50 UTC-3
  Романија 19:23   Ангола Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Гледачи: 4465
Судии: Ку Бонок, Ли Сок (KOR)
(9:11)
  2×  Извештај   3× 

8 август 2016
14:40 UTC-3
  Шпанија 24:27   Норвешка Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Гледачи: 5238
Судии: Гајпел, Хелбиг (GER)
(10:11)
  2×  Извештај   4× 
8 август 2016
16:40 UTC-3
  Бразил 26:13 Предлошка:Hbw OU Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Гледачи: 7858
Судии: Ш. Бонавентура, Ж. Бонавентура (FRA)
(14:9)
  2×  1×  Извештај   2× 
8 август 2016
21:50 UTC-3
  Ангола 27:25   Црна Гора Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Гледачи: 5975
Судии: Алпаидзе, Берзкина (RUS)
(12:12) 9
  2×  1×  Извештај   2× 

10 август 2016
09:30 UTC-3
  Бразил 24:29   Шпанија Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Ку, Ли (KOR)
(12:15)
  3×  Извештај   4× 
10 август 2016
11:30 UTC-3
  Романија 25:21   Црна Гора Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Рашед, ел-Саед (EGY)
(11:9)
  3×  Извештај   4× 
10 август 2016
16:40 UTC-3
  Норвешка 30:20   Ангола Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Ш. Бонавентура, Ж. Бонавентура (FRA)
(16:8)
  2×  Извештај   2×  1× 

12 август 2016
09:30 UTC-3
  Ангола 24:28   Бразил Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Рёэн, Арнтсен (NOR)
(13:13)
  2×  Извештај   4× 
12 август 2016
14:40 UTC-3
  Романија 24:21   Шпанија Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Ш. Бонавентура, Ж. Бонавентура (FRA)
(13:11)
  2×  Извештај   3× 
12 август 2016
16:40 UTC-3
  Црна Гора 19:28   Норвешка Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Кулибали, (CIV)
(11:16)
  2×  Извештај   3× 

14 август 2016
09:30 UTC-3
  Црна Гора 23:29   Бразил Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Мусавијан, Колахдузан (IRI)
(10:12)
  4×  Извештај   3× 
14 август 2016
16:40 UTC-3
  Норвешка 28:27 Предлошка:Hbw OU Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Алпаидзе, Березкина (RUS)
(14:13)
  3×  Извештај   3× 
14 август 2016
19:50 UTC-3
  Шпанија 26:22   Ангола Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Пинто, Менезес (BRA)
(13:12)
  4×  Извештај   3×  1× 

Група BУреди

6 август 2016
11:30 UTC-3
  Холандија 14:18   Франција Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Гледачи: 8452
Судии: Рен, Арнтсен (NOR)
(6:10)
  3×  Извештај   3× 
6 август 2016
14:40 UTC-3
  Русија 30:25   Јужна Кореја Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Гледачи: 6975
Судии: Сантуш, Фонсека (POR)
(12:13)
  3×  Извештај   4× 
6 август 2016
21:50 UTC-3
  Шведска 31:21   Аргентина Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Гледачи: 6575
Судии: Кулибали, (CIV)
(13:9)
  3×  Извештај   1× 

8 август 2016
09:30 UTC-3
  Јужна Кореја 28:31   Шведска Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Гледачи: 3875
Судии: Рен, Арнтсен (NOR)
(15:16)
  4×  Извештај   4× 
8 август 2016
11:30 UTC-3
  Франција 25:26   Русија Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Гледачи: 4980
Судии: Лах, Сок (SLO)
(10:15)
  3×  Извештај   4× 
8 август 2016
19:50 UTC-3
  Аргентина 18:26   Холандија Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Гледачи: 8975
Судии: Мусавијан, Колахдузан (IRI)
(9:13)
  3×  Извештај 10×  3× 

10 август 2016
14:40 UTC-3
  Русија 36:34   Шведска Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Пинто, Менезес (BRA)
(15:18)
  4×  1×  Извештај   3×  1× 
10 август 2016
19:50 UTC-3
  Холандија 32:32   Јужна Кореја Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Лопес, Рамирес (ESP)
(18:17)
  3×  Извештај   4× 
10 август 2016
21:50 UTC-3
  Франција 27:11   Аргентина Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Алпаидзе, Березкина (RUS)
(15:4)
  3×  Извештај   2× 

12 август 2016
11:30 UTC-3
  Шведска 29:29   Холандија Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Алпаидзе, Березкина (RUS)
(16:13)
  3×  Извештај   2× 
12 август 2016
19:50 UTC-3
  Русија 35:29   Аргентина Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Мусавијан, Колахдузан (IRI)
(20:18)
11×  3×  1×  Извештај   4× 
12 август 2016
21:50 UTC-3
  Јужна Кореја 17:21   Франција Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Хансен, Гединг (DEN)
(11:11)
  1×  Извештај   4× 

14 август 2016
11:30 UTC-3
  Шведска 25:27   Франција Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Рен, Арнтсен (NOR)
(13:15)
  2×  Извештај   4× 
14 август 2016
14:40 UTC-3
  Холандија 34:38   Русија Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Лах, Сок (SLO)
(16:17)
  3×  Извештај   2× 
14 август 2016
21:50 UTC-3
  Аргентина 22:28   Јужна Кореја Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Ш. Бонавентура, Ж. Бонавентура (FRA)
(10:12)
  3×  Извештај   3× 

Плеј-офУреди

  Четвртфинале Полуфинале Финале
                           
  A1    Бразил 23  
B4    Холандија 32  
  B4    Холандија 23  
  B2    Франција 24  
A3    Шпанија 26
  B2    Франција 27  
    B2    Франција 19
  B1    Русија 22
  B3    Шведска 20  
A2    Норвешка 33  
  A2    Норвешка 37 Трето место
  B1    Русија 38  
B1    Русија 31       
  A4    Ангола 27         

ЧетвртфиналеУреди

16 август 2016
10:00 UTC-3
  Бразил 23:32   Холандија Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Арнтсен, Рен (NOR)
(11:12)
  4×  Извештај   3× 
16 август 2016
13:30 UTC-3
  Шпанија 26:27 (Прод.)   Франција Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Алпаидзе, Березкина (RUS)
(16:13)
  4×  1×  Извештај   2× 

Прод.: 23:23 Прод.: 3:4

16 август 2016
17:00 UTC-3
  Шведска 20:33   Норвешка Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Ш. Бонавентура, Ж. Бонавентура (FRA)
(7:19)
  3×  Извештај   2× 
16 август 2016
20:30 UTC-3
  Русија 31:27   Ангола Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Пинто, Менезес (BRA)
(18:14)
  2×  1×  Извештај   3× 

ПолуфиналеУреди

18 август 2016
15:30 UTC-3
  Холандија 23:24   Франција Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Ку, Ли (KOR)
(13:17)
  3×  Извештај   2× 
18 август 2016
20:30 UTC-3
  Норвешка 37:38 (Прод.)   Русија Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Лах, Сок (SLO)
(16:18)
  3×  Извештај   4× 

Прод.: 31:31 Прод.: 6:7

3 местоУреди

20 август 2016
11:30 UTC-3
  Холандија 26:36   Норвешка Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Ш. Бонавентура, Ж. Бонавентура (FRA)
(13:19)
 3×  Извештај   1× 

ФиналеУреди

20 август 2016
15:30 UTC-3
  Франција 19:22   Русија Арена ду Футуру, Рио де Жанеиро
Судии: Рен, Арнтсен (NOR)
(7:10)
  2×  Извештај   3× 

ТабелаУреди

    Русија
    Франција
    Норвешка
4.   Холандија
5.   Бразил
6.   Шпанија
7.   Шведска
8.   Ангола
9. Предлошка:Hbw OU
10.   Јужна Кореја
11.   Црна Гора
12.   Аргентина

МедалистиУреди

== Надворешни врски

Турнир Злато Сребро Бронза
Жени
подробно
  Русија (RUS)
Ана Седојкина
Полина Кузнецова
Дарија Дмитријева
Ана Сен
Олга Акопјан
Ана Вјахирева
Марина Судакова
Владлена Бобровникова
Викторија Жилинскаите
Екатерина Мареникова
Ирина Близнова
Екатерина Илина
Маја Петрова
Татјана Јерохина
Викторија Калинина
  Франција (FRA)
Лаура Глаусер
Бландин Дансет
Камил Ајглон
Алисон Пино
Лауриса Ландре
Грасе Зади
Мари Прувенсие
Амандин Лејно
Манон Хоует
Сираба Дембеле
Клои Булеу
Беатрис Едвиге
Естел Нзе Минко
Гнонсијан Ниомбла
Александра Лакрабер
  Норвешка (NOR)
Кари Алвик Гримзбо
Мари Молид
Емили Хег Арнцен
Ида Алштад
Вероника Кристиансен
Хајди Локе
Нора Морк
Стине Бредал Офтедал
Марит Малм Фрафјорд
Катрин Лунде
Лин-Кристин Ригелхут Корен
Аманда Куртовиќ
Камила Херем
Сана Солберг

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди