Добредојде уреди

Па нели сум амбициозен? :D Прашај ме за апсолутно БИЛО ШТО во врска со Википедија (а знам дека ти треба помош за форматирањето на страниците и слично) и те молам известувај ме кога ќе напишеш нова страница, зашто не ги пратам многу новите страници (пиши на мсн). Ќе ти помогнам со главната страна (како на Ханзо што му помогнав), па ти после намести си ја како што ти одговара најмногу. Знам дека ќе го почитуваш правилото на НГТ (неутрална гледна точка) и без да ти кажам (таков тип си), само да ти кажам после секој коментар или порака во страниците за разговор да го оставаш името (и датумот) со четири тилди (~~~~). Четирите тилди ќе се погрижат да го напишат твојот потпис и времето и датумот на пишување ;) Поздрав, Поречанец 20:24, 5 август 2007 (UTC) (ете видиш што прават четирите тилди) :D

Еланд/Оланд уреди

Брат, зошто па сега го смени во Оланд? Нели рече со Е дека било? Башка и јас го сретнав некаде по интернет (со Е). Многу ме нервираат овие транскрипцииве! Поречанец 19:23, 24 август 2007 (UTC)

Ахааа, се пишува Åland, а Å се читаше О! Да беее... Тоа е првото нешто од шведскиот јазик (што oд тебе) сум научил. Tack så myckett :D Поречанец 19:27, 24 август 2007 (UTC)

Јазици уреди

Еееј, ме превари со англискиот! Види, Бога ти, професионалец во англиски, а јас нијр-нејтив левл (твоето е 5, моето 4), а јас имам FCE и CAE дипломи :( Џабе ми било учењето :P Тукуууууу, поентата (којашто секогаш се губи во моите текстови) ми беше да туриш шаблон за шведски. Имаш избор за ниво на познавање: 0, 1, 2, 3, 4, 5 и мајчин (достапни по моја заслуга, специјално за тебе;). Сега, од кај те знам јас колку знаеш. Tack så myckett за вниманието --Ацо П.С. Е, и кажи кога ќе ја довршиш СС целосно, за да ја средам.


Tack за шаблоните. И јас имам еф-си-и бе... Плус пеер, цела година учев и комуницирав со сите само на англиски. Професијата (на школо...) ја обавував само на Англиски... па...

СС скоро готово е... Уште историја... Треба да престанам да пишувам волку за нацизмот, луѓе ќе помислат дека сум нацист! њ/е...

(обожавам три точки)

(мислам дека треба да има вербална варијанта!)

(наместо само пауза... да има нешо како на пр. хансо те прашува некое кретенско прашање и ти му викаш: ТРИ ТОЧКИ!!!)

(и загради сакам...)

--GRGR

Промискуитетна хомосексуалност уреди

Веќе не знам како да ги крстам овие главиве во страниците за разговор... Статиите за нацизам се очигледно многу против самиот нацизам, ги правиме единствено за да можат луѓето да се информираат на мајчиниот јазик. Башка, нема да имам болки во пенисот и кога би помислиле ;) Знаеш дека и јас обожавам три точки и постојано вербално се обидувам да ги искажам, ама за Ханс веќе стварно не знам како да се изразам!!! А и загради сакам, може да се примети од моите писанија. Значи (на своју вољу, ризик јак...), или ме копираш или те копирам или имаме многу заедничко (покрај македонството) ;) Биди здрав, VAXHO!

Бог да чува со свастикиве! Јака демократија ;) -- VAXHO

Кориснички кутии уреди

Браво, супер ти се новите кутии! Многу се добри, фасциниран сум! Само „електрична музика“ би можел да го промениш во „електронска музика“ хахаха -- Поречанец A? 13:08, 30 септември 2007 (UTC)

сум се збунувал13:42, 30 септември 2007 (UTC)

Македонскиот полк уреди

Здравей!Искам да те попитам ти имаш ли книгата или статията на Александар Матковски за Македонскиот покл в Украина.Ако ги имаш много те моля да ми го пратиш.Много ме интересува за исторята на този полк и селата които са образували македонските преселници в Украина.Много те моля да ми помогнеш.Чакам отговора ти!Биляна

Иницијатива уреди

Иницијатива
           Здраво, Damjanmk!
Како што веќе можете да видите, се приближуваме кон бројот 20 000 статии и како резултат на тоа Ве информираме за следната иницијатива. Имено, дорбредојдени би биле Вашите уредувања за создавање нови статии според зададените стандарди на Википедија со што за кратко време би ја достигнале саканата цел. 20 000 статии ни се неопходни за започнување на Википедија:ВикиПроект Вести и за понатамошна успешна афирмација на македонскиот јазик и македонската Википедија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

 ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

-- MacedonianBoy  Oui? 22:47, 18 септември 2008 (UTC)

Иницијатива 22,222 уреди

Иницијатива 22.222
         Здраво, Damjanmk!
Голема благодарност за Вашите придонеси во остварувањето на бројката од 20 000 статии на Википедија на македонски јазик. Но, сепак тоа веќе е минато, а мора да се стремиме кон иднината, па затоа покрената е нова иницијатива, според која очекуваме бројот на статии на Википедија на македонски јазик да ја достигне бројката од 22 222 до крајот на оваа година. Во време кога македонската Википедија е под револууционерни промени, кога очекуваме започнува со работа и ВикиПроектот Рецензија кој ги дава насоките во оценување на квалитетот на статиите, од особено значење е да се постигне многу и во зголемување на бројот на статиите. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

 ОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--Kiril Simeonovski (разговор) 22:50, 9 ноември 2008 (UTC)

Иницијатива за квалитетни статии уреди

Иницијатива
           Здраво, Damjanmk!
Сакам да Ви се заблагодарам за досегашната помош во остварувањето на целите на иницијативите на Википедија на македонски јазик. Инцијативата за квалитетни статии има за цел е новиот предизвик, кој бара подобрување на квалитетот на постоечките статии, правејќи ги поверодостојни и обемни за да го привлечат вниманието на читателот. Во функција е и ВикиПроектот Рецензија со рецензијата која овозможува ситни промени во статиите. За повеќе информации видете:Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 02:06, 13 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 25.000 уреди

Иницијатива
         Здраво, Damjanmk!
Сакам да Ви се заблогадарам за големиот придонес во достигнувањето на бројката од 22 222 статии на Википедија на македонски јазик. Пред нас е нов предизвик, а тоа е постигнувањето на бројката од 25 000 статии. Имено, сакам да Ве повикам во интензивното уредување на нови статии, со што за краток период би ја достигнале и оваа бројка, со што би добиле енциклопедија, која во вистинско светло го афирмира македонскиот јазик. За повеќе информации видете: Википедија:ВикиПроект Нови статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 02:06, 13 декември 2008 (UTC)


Иницијатива 2009-година на астрономијата уреди

Иницијатива
           Здраво, Damjanmk!
Голема благодарност за Вашите придонеси во исполнувањето на целите на досегашните иницијативи. Како што веќе знаете 2009 е прогласена за меѓународна година на астрономијата, па затоа на Википедија на македонски јазик е покрената иницијатива за зголемување на бројот на статии поврзани со астрономијата, како и проширување на постоечките, создавање на нови портали, шаблони и инфокутии во тековната година. Во функција на оваа иницијатива е ВикиПроектот Астрономски објекти. Секој Ваш придонес е добредојден. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 14:18, 23 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 500 (избрани) статии уреди

Иницијатива 500 (избрани) статии
           Здраво, Damjanmk!
Најпрвин сакам да Ви се заблагодарам за Вашите придонеси во остварувањето на целите на претходните иницијативи. Сакам да Ве известам дека на Википедија на македонски јазик се покренува иницијативата за уредување на 500 (избрани) статии, која ќе има за цел проширување на постоечките и уредување на нови квалитетни статии, кои без поголеми промени може да бидат избрани на Главната страница. Може да придонесувате со уредување на квалитетни статии од сите области. Подобрените квалитетни статии или новите квалитетни статии додадете ги во порталот со 500 статии. Порталот служи и како увид за тоа како напредуваме во остварувањето на целта, а е и помагало за полесен избор на избрана содржина. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:57, 1 февруари 2009 (UTC)

Лидери по година уреди

Здраво. Со создавањето на ВикиПроектот Години, започна иницијативата за пополнување на статиите за години на Википедија на македнски јазик. Првата активност е пополнување на списоците за лидери на држави по години. Доколку сте заинтересирани да помогнете во извршувањето на оваа задача, може да се пријавите на страницата наменета за оваа активност, на која и може да дадете свој коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:37, 12 октомври 2010 (CEST)Одговори[одговори]

10 години Википедија уреди

        Здраво, Damjanmk!
Голема благодарност за Вашите придонеси на Википедија, која веќе 10 години е со нас и нуди слободен пристап кон слободното знаење. По тој повод, насекаде во светот ќе бидат организирани настани за прослава на овој јубилеј, а прослава ќе се одржи и во Скопје на 15 јануари 2010 година во кафе-барот Ла Кања во Старата скопска чаршија. Повеќе информации за настанот може да добиете на страницата посветена на истиот. Во рамките на настанот ќе биде организирана и Вики средба, на која како и обично Вашето присуство може да го најавите на соодветната страница. Се надевам дека ќе присуствувате на оваа прослава и ќе се запознаете со многу останати корисници, кои придонесуваат за споделување на знаењето како и Вие.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:42, 13 јануари 2011 (CET)Одговори[одговори]

Покана за Вики средба уреди

      Здраво, Damjanmk!
Сакам да Ве известам дека на 7 јуни 2011, во Скопје ќе се одржи Вики средба, па по тој повод Ве поканувам доколку сте во можност да присуствувате. Целта како и на секоја Вики средба е дружење и запознавање на корисниците кои постојано соработуваат уредувајќи на Википедија, како и дискутирање на теми поврзани и неповрзани со Википедија. Повеќе информации за средбата може да добиете на соодветната страница.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 03:12, 4 јуни 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 година уреди

Изготвен е предлог „Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 година“. Оваа година би сакале да ги вклучиме и членовите на вики заедницата и јавноста во процедурата на усвојување на програмскиот план, со јавно изложување на работната верзија на овие планови неколку месеци пред годишното собрание на Викимедија Македонија, кое ќе се одржи во втората половина на месец декември 2011 година. Сите заинтересирани имаат можност да дебатираат околу предлог целите. Како еден од активните корисници на Википедија ве повикувам да дадете свој придонес. Поздрав. --brest (разговор) 14:51, 19 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Јубилејна статија уреди

Здраво. Не сакам да бидам здодевен, но мислам дека е добро барем ако ништо друго да го одбележиме јубилејот со гласање за јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:54, 26 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Наградени сте! уреди

  Награда за активизам
Награда за активизмот кој го покажувате во уредувањето во последно време. Kiril Simeonovski (разговор) 18:34, 1 ноември 2011 (CET)Одговори[одговори]

Одлична работа! Продолжете така и понатаму.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:35, 1 ноември 2011 (CET)Одговори[одговори]

Јухуу :) --Дамјан (р. | п.) 21:00, 1 ноември 2011 (CET)Одговори[одговори]

Уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2017“ уреди

Во тек е спроведувањето на меѓународниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2017“, кој учествуваат мноштво земји од Средна и Источна Европа, за чии земји недостигаат бројни статии на Википедија на македонски јазик. Помогни и приклучи се во спроведувањето на овој уредувачки натпревар со пишување на дел од предложените статии од самите организатори, со што значително би се подобрил квалитетот на самата Википедија. За натпреварот се обезбедени награди. Прочитајте ја самата проектна страница, а за сите прашања стојам на располагање. Поздрав, Ehrlich91

Помогнете да се зголеми квалитетот на нашата Википедија уреди

Здраво, од 25 септември (утре) започнува нов уредувачки натпревар насочен кон зголемување на општиот квалитет на нашата Википедија преку подобрување и средување на сите можни статии кои се обележани со посебни шаблони за средување. Помогнете да го зголемиме квалитетот на нашата Википедија. За најдобрите тројца уредници, како и за најдобрата статија подобрена во текот на натпреварот, обезбедени се награди. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. --MediaWiki message delivery (разговор) 15:52, 24 септември 2017 (CEST)Одговори[одговори]

Уредувачки натпревар за вулкани уреди

Здраво, во текот на целиот декември се одржува уредувачки натпревар насочен кон пишување статии за вулкани од сите земји во светот, со што би се зголемил опфатот на нашата Википедија на оваа тема. За најдобрите тројца уредници, како и за најдобрата статија и за оној кој ќе напише најмногу статии за вулкани од различни земји, обезбедени се награди. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. --MediaWiki message delivery (разговор) 18:11, 4 декември 2017 (CET)Одговори[одговори]

Видов дека си се пријавил на натпреварот па ти создадов страница за евиденција. Само во првото поле после „УНС|“ внесуваш име на статија која си ја уредил. За секоја уредена статија мора да има ист ваков ред. Поздрав, --Ehrlich91 (разговор) 21:33, 5 декември 2017 (CET)Одговори[одговори]
Фала! Се канам да напишам нешто за вулканите во Костарика... Ќе одам таму, па во најмала рака ќе „донесам“ слика :) Поздрав --Дамјан ( р. | п. ) 23:52, 5 декември 2017 (CET)Одговори[одговори]
Тоа ќе биде баш специјално. Убав помин :) --Ehrlich91 (разговор) 19:29, 6 декември 2017 (CET)Одговори[одговори]

Аренал (вулкан) уреди

Страшно ми е непријатно да ти напишам драг кориснику, ама мислам дека не е по бон-тон да учествуваш на натпреварот за Вулкани со статија која претходно некој друг ја уредувал (јас!). Во суштина, не ги ни знам детално правилата но сметам дека не е во ред да се стават неколку слики и да се заведе статијата во личната евиденција. Не го сфаќај ова како напад, повеќе како укажување. Ако толку ти значи статијата,би можела да ти ја „подарам“, односно да ја избришам од мојата евиденција... Поздрав. BlueEagle1 (разговор) 20:53, 24 декември 2017 (CET)Одговори[одговори]

@Damjanmk:@BlueEagle1: Како координатор за натпреварот јас морам да реагирам и да укажам дека нема никаков проблем од наша страна. Оценувањето на статиите ние го вршиме преку детално проверување на историјата на промени на статијата, каде јасно се гледа првото уредување на BlueEagle1, а подоцна илустрирањето со фотографии на Damjanmk (кои треба да се средат). Така што, без гајле ние ова го следиме. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 20:57, 24 декември 2017 (CET)Одговори[одговори]
@Ehrlich91:Ок. Не знам како треба и како е најдобро. Само следам сопствен принцип и најмалку што можам е да испочитувам туѓ труд.
@BlueEagle1: Фала на укажувањето. Ни на крај на памет не ми падна да го злоупотребувам твојот труд и длабоко се извинувам ако те навредив и вознемирив. Јасно се гледа на мојата страница за евиденција дека станува збор за „дополнување“ и мислев дека е очигледно дека во согласност со принципите на Википедија и идејата за споделено знаење само сакав да ја усовршам страницата за Аренал, која што ти макотрпно си ја започнала, со мои ситни промени. Се надевам дека и ти го почитуваш мојот труд, без разлика колку е ситен или сликовит. Наместо ти да ми подариш статија, дозволи да понудам јас тебе да ти подарам, т.е. да те почастам 1 пиво во знак на добра волја и да наздравиме за просперитет на македонската Википедија. Секако, ако сум прекршил некое правило на натпреварот, нема да се налутам ако добијам помалку (или 0) поени. Среќни празници! Дамјан ( р. | п. ) 23:12, 24 декември 2017 (CET)Одговори[одговори]
@Damjanmk:Нема проблем,веројатно недоразбирање е во прашање и најверојатно од моја страна.Јас кога траат овие натпреварите, дури и да нема ознака дека страната е во изработка од друг уредник,го гледам датумот, и ако е во тековен месец не ја уредувам таа страна. Убави се сликите и ок за пивото :) BlueEagle1 (разговор) 00:18, 25 декември 2017 (CET)Одговори[одговори]

1000 статии што секоја Википедија мора да ги има уреди

Здраво, во текот на од 5 февруари до 4 март ќе се уредувачки натпревар со цел создавање и подобрување на статии на тема „1000 статии што секоја Википедија мора да ги има“. Според овој критериум, македонската Википедија се наоѓа на 37. место и целта на натпреварот е да го подигнеме квалитетот на нашата Википедија, создавајќи и подобрувајќи статии кои се оценети како неопходни од целокупната заедница. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 22:54, 31 јануари 2018 (CET)Одговори[одговори]

Почеток на регионалниот натпревар СИЕ Пролет 2018 уреди

Здраво, во текот од 21 март до 31 мај ќе се одржува регионалниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2018“, во кој учествуваат заедници од цела Средна и Источна Европа, со цел создавање и подобрување на статии од сите тие заедници по однапред предложени списоци. Се разбира, дозволено е и пишување статии надвор од предложените списоци на заедниците. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 22:14, 19 март 2018 (CET)Одговори[одговори]

Земете учество во натпреварот за средување на статии на нашата Википедија уреди

Здраво, еден месец со почеток од 1 септември ќе трае уредувачкиот натпревар „Временски периоди“, чија цел е да се средат илјадниците постоечки статии поврзани со години, векови, години во области и слично. За натпреварот се обезбедени и награди. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 21:00, 2 септември 2018 (CEST)Одговори[одговори]

Регионален натпревар СИЕ Пролет 2019 уреди

Здраво, во периодот од 21 март до 20 април ќе се одржува регионалниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2019“, во кој учествуваат заедници од цела Средна и Источна Европа, со цел создавање и подобрување на статии од сите тие заедници по однапред предложени списоци. Се разбира, дозволено е и пишување статии надвор од предложените списоци на заедниците. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.

Да ги средиме статиите за државите во светот уреди

Здраво, те повикувам да се приклучиш на натпреварот „Држави во светот“ и да ги подобриме статиите за државите во светот во периодот од 1 до 31 јули, со кој сакаме да ги подобриме статиите за државите во светот на нашата Википедија. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 16:44, 29 јуни 2019 (CEST)Одговори[одговори]

Нов уредувачки натпревар уреди

Здраво, те повикувам да се приклучиш на натпреварот „Автомобили“ и да создадеме повеќе статии за автомобилските модели во периодот од 20 септември до 19 октомври, со кој сакаме да создадеме нови содржини за оваа тема на нашата Википедија. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.--MediaWiki message delivery (разговор) 22:35, 17 септември 2019 (CEST)Одговори[одговори]

Ракомет уреди

Здраво, како што во Македонија е особено популарен ракометот, а темата на Википедија е доста слабо покриено, дојдовме до идеја да организираме уредувачки натпревар на тема „Ракомет“, со цел да ги подобриме постоечките статии, но и да создадеме нови. Натпреварот ќе се одржува цел декември. Има обезбедено награди за учество во натпреварот. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земи учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.--MediaWiki message delivery (разговор) 12:23, 30 ноември 2019 (CET)Одговори[одговори]

Земи учество во СИЕ Пролет 2021 уреди

Здраво, во периодот од 1 до 30 април ќе се одржува регионалниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2021“, во кој учествуваат заедници од цела Средна и Источна Европа, со цел создавање и подобрување на статии од сите тие заедници по однапред предложени списоци. Се разбира, дозволено е и пишување статии надвор од предложените списоци на заедниците. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.MediaWiki message delivery (разговор) 21:03, 3 април 2021 (CEST)Одговори[одговори]