Плетварско-беловодичка парохија

парохија на МПЦ-ОА

Плетварско-беловодичка парохија — православна парохија на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, дел од Прилепското архијерејско намесништво на Преспанско-пелагониската епархија. Во состав на оваа парохија се селата: Беловодица, Дрен, Крстец, Леништа, Мал Радобил (Мало Село), Мрамор, Никодин, Ореовец, Плетвар, Голем Радобил (Радобил), Ракле, Смолани, Топлица, Тројаци и Царевиќ. Парохијата ја опслужуваат парохиски свештеници од црквата „Св. Благовештение“ во Прилеп.[1]

ЦрквиУреди

Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Никола“ Беловодица 1885  
Црква „Св. Ѓорѓи“
(манастирска црква)
Беловодица 1980  
Параклис „Св. Ѓорѓи“ Беловодица 1999  
Црква „Св. Никола“ Дрен
Црква „Дрен“ Дрен
Црква „Св. Никола“ Крстец
Црква „Св. Атанасиј“ Леништа
Црква „Св. Петка“ Леништа
Црква „Св. Богородица“ Мал Радобил
Црква „Св. Атанасиј“ Мрамор
Црква „Св. Атанасиј“ Никодин 1935  
Црква „Св. Илија“ Никодин
Црква „Рождество на Пресвета Богородица“
(манастирска црква)
Никодин 1987  
Црква „Св. Троица“
(манастирска црква)
Никодин  
Црква „Св. Димитриј“ Ореовец
Црква „Св. Кузман и Дамјан“ Плетвар 1862  
Црква „Св. Никола“ Голем Радобил 1870  
Црква „Св. Атанасиј“ Голем Радобил
Црква „Св. Атанасиј“ Ракле средина на 19 век  
Црква „Св. Димитриј“ Смолани
Црква „Св. Никола“ Топлица
Црква „Св. Ѓорѓи“ Тројаци 1838  
Црква „Св. Троица“ Тројаци во изградба
Црква „Св. Димитриј“ Царевиќ

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Плетварско-беловодичка парохија“. Преспанско-пелагониска епархија. Посетено на 25 април 2019.

Надворешни врскиУреди

Координати: 41°20′08.1″N 21°42′16.1″E / 41.335583° СГШ; 21.704472° ИГД / 41.335583; 21.704472