Лига на шампиони во ракомет за жени 2018-2019 - Групна фаза

Групната фаза на Лигата на шампионите во ракомет за жени 2018-2019 започнала на 5 октомври и ќе заврши на 18 ноември 2018 година. Вкупно 16 екипи се натпреваруваат за 12 места кој водат во главната фаза на Лигата на шампионите во ракомет за жени 2018-2019.

Ждрпка уреди

Ждрепката за групната фаза била извлечена на 29 јуни 2018.[1]

Носители уреди

Носителите биле објавени на 20 јуни 2018.[2]

Шешир 1 Шешир 2 Шешир 3 Шешир 4
    Ѓер Ауди ЕТО
    ЧСМ Букурешт
    Будуќност
    Ростов-Дон
    Мец
    Копенхаген
    Вајперс Кристиансанд
    Турингер
    Крим
    ИК Савехоф
    ФТЦ-Раил Карго
    Оденсе
    Брест
    Ларвик
   Битигхајм
   Подравка Копривница

Формат уреди

Во секоја група, екипите играат едни против други во двоен раунд-робин (round-robin) формат, со натпревари дома и на гости. По завршувањето на натпреварите во групната фаза, првите три екипи ќе обезбедат учетво понатаму во главната фаза. Во оваа фаза екипите нема да можат да се соочат со противници од истата земја во својата група.

Бодување уреди

Во групната фаза, екипите се рангираат според бодовите (2 бода за победа, 1 бод за нерешено, 0 бодови за пораз). По завршувањето на групната фаза, ако две или повеќе екипи постигнале ист број бодови, рангирањето ќе се определи на следниов начин:

  1. Најголем број бодови во натпреварите меѓу директно вклучените екипи;
  2. Најдобра гол-разлика во натпреварите помеѓу екипите кои се директно вклучени;
  3. Најголем број постигнати голови во натпреварите помеѓу директно вклучените екипи (или во гостинскиот натпревар во случај двете екипи да се изедначени во бројот на постигнати голови);
  4. Најдобра гол-разлика во сите натпревари од групата;
  5. Најголем број на плус голови во сите натпревари од групата;

Ако се утврди рангирањето на еден од овие екипи, гореспоменатите критериуми последователно се следат сè додека не се утврди рангирањето на сите екипи. Доколку не може да се утврди рангирањето, ЕХФ ќе донесе одлука со помош на ждрепка.

За време на групната фаза, се применуваат само критериумите 4-5 за одредување на привременото рангирање на екипите.

Групи уреди

Група А уреди

Поз Екипа ОН П Н И ДГ ПГ ГР Бод Квалификација
1.     Мец 1 1 0 0 31 20 +11 2 Главна фаза
2.     Будуќност 1 1 0 0 31 28 +3 2 Главна фаза
3.     Оденсе 1 0 0 1 28 31 -3 0 Главна фаза
4.     Ларвик 1 0 0 1 20 31 -11 0 Елиминиран
6 октомври 2018
19:00
Будуќност   31–28   Оденсе Спортски центар Морача, Подгорива
Гледачи: 2,225
Судии: Хорват, Мартон (УНГ)
Јауковиќ 8 (17-12) Јоргенсен 8
  3×  Извештај   3× 
7 октомври 2018
15:00
Мец   31–20   Ларвик Арена Мец, Мец
Гледачи: 3,349
Судии: Мерц, Шилха (ГЕР)
Маубон 6 (16–8) Хјертнер 8
  2×  1×  Извештај   2× 

13 октомври 2018
18:15
Ларвик   23–22   Будуќност Арена Ларвик, Ларвик
Гледачи: 1,150
Судии: Бенани, Бенани (ШВЕ)
Молид 9 (12–12) К. Булатовиќ, Раичевиќ 5
  1×  Извештај   3× 
14 октомври 2018
15:10
Оденсе   19-19   Мец Спортски парк Оденсе, Оденсе
Гледачи: 3,528
Судии: Панџиќ, Мосорински (СРБ)
С. Јоргенсен 6 (10–10) Заади 5
  3×  Report   3× 

19 октомври 2018
18:45
Ларвик   v   Оденсе Арена Ларвик, Ларвик
Извештај
21 октомври 2018
17:00
Мец   v   Будуќност Арена Мец, Мец
Извештај

4 ноември 2018
13:30
Оденсе   v   Ларвик Спортски парк Оденсе, Оденсе
Извештај
4 ноември 2018
19:00
Будуќност   v   Мец Спортски центар Морача, Подгорица
Извештај

10 ноември 2018
15:15
Ларвик   v   Мец Арена Ларвик, Ларвик
Извештај
11 ноември 2018
11:10
Оденсе   v   Будуќност Спортски парк Оденсе, Оденсе
Извештај

17 ноември 2018
19:00
Будуќност   v   Ларвик Спортски центар Морача, Подгорица
Извештај
18 ноември 2018
15:00
Мец   v   Оденсе Арена Мец, Мец
Извештај

Група Б уреди

Поз Екипа ОН П Н И ДГ ПГ ГР Бод Квалификација
1.     Копенхаген 2 2 0 0 68 50 +18 4 Главна фаза
2.     Ростов-Дон 2 1 1 0 59 50 +9 3 Главна фаза
3.     Брест 2 0 1 1 57 61 -4 1 Главна фаза
4.     ИК Савехоф 2 0 0 2 43 66 -23 0 Елиминиран
6 октомври 2018
11:30
Ростов-Дон   30–21   ИК Савехоф Палата на спортот, Ростов Дон
Гледачи: 2,109
Судии: Цаферопулос, Бетман (ГРЦ)
Вјахирева 7 (15–11) Екенман-Фернис 5
  4×  Извештај   2× 
6 октомври 2018
13:45
Копенхаген   32–28   Брест Трефор Арена, Брондби
Гледачи: 932
Судии: Бремер, Скорвонек (ПОЛ)
Алм 7 (16–18) Грос, Поп-Лазиќ 9
  3×  Извештај  2× 

13 октомври 2018
15:00
Брест   29–29   Ростов-Дон Брест Арена, Брест
Гледачи: 3,057
Судии: Флореску, Стоја (РОМ)
Грос 8 (15–16) Сен 10
  3×  Извештај   4× 
13 октомври 2018
15:30
ИК Савехоф   22–36   Копенхаген Партиле Арена, Партиле
Гледачи: 1,122
Судии: Митровиќ, Кажанегра (ЦГР)
Халагор, Лундбак 4 (8–20) Фонс 8
  2×  Извештај   2× 

20 октомври 2018
13:45
Копенхаген   v   Ростов-Дон Трефор Арена, Брондби
Извештај
21 октомври 2018
15:00
ИК Савехоф   v   Брест Партиле Арена, Партиле
Извештај

3 ноември 2018
14:00
Ростов-Дон   v   Копенхаген Палата на спортот, Ростов на Дон
Извештај
4 ноември 2018
15:00
Брест   v   ИК Савехоф Брест Арена, Брест
Извештај

10 ноември 2018
15:00
Брест   v   Копенхаген Брест Арена, Брест
Извештај
11 ноември 2018
16:30
ИК Савехоф   v   Ростов-Дон Партиле Арена, Партиле
Извештај

17 ноември 2018
14:00
Ростов-Дон   v   Брест Палата на спортот, Ростов на Дон
Извештај
18 ноември 2018
13:45
Копенхаген   v   ИК Савехоф Трефор Арена, Брондби
Извештај

Група Ц уреди

Поз Екипа ОН П Н И ДГ ПГ ГР Бод Квалификација
1.     Ѓер Ауди ЕТО 1 1 0 0 39 23 +16 2 Главна фаза
2.     Подравка Копривница 1 1 0 0 28 26 +2 2 Главна фаза
3.     Турингер 1 0 0 1 26 28 -2 0 Главна фаза
4.     Крим 1 0 0 1 23 39 -16 0 Елиминиран
6 октомври 2018
19:30
Ѓер Ауди ЕТО   39–23   Крим Ауди Арена, Ѓер
Гледачи: 5,214
Судии: Са, Са (ПОР)
Аморим 7 (18–9) Мавсар 5
  2×  Извештај   2× 
7 октомври 2018
14:00
Турингер   26–28   Подравка Копривница Видигсбургхале, Нордхаузен
Гледачи: 1,300
Судии: Настасе, Станку (РОМ)
Лузумова, Штоле 6 (11–12) Јежикава 7
  2×  Извештај 10×  2×  1× 

13 октомври 2018
19:00
Крим   27–20   Турингер Арена Стожице, Љубљана
Гледачи: 1,500
Судии: Вранеш, Венингер (АВТ)
Мавсар 7 (10–12) Лузумова 6
  4×  Извештај   3× 
14 октомври 2018
18:45
Подравка Копривница   27–33   Ѓер Ауди ЕТО Гимназија "Фран Галовиќ", Копривница
Гледачи: 2,200
Судии: Кијаускаите, Жалиене (ЛИТ)
Чигринова 8 (15–17) Аморим 8
  3×  Извештај   2× 

20 октомври 2018
18:00
Подравка Копривница   v   Крим Гимназија "Фран Галовиќ", Копривница
Извештај
21 октомври 2018
14:00
Турингер   v   Ѓер Ауди ЕТО Видигсбургхале, Нордхаузен
Извештај

3 ноември 2018
19:00
Крим   v   Подравка Копривница Арена Стожице, Љубљана
Извештај
5 ноември 2018
19:00
Ѓер Ауди ЕТО   v   Турингер Ауди Арена, Ѓер
Извештај

10 ноември 2018
15:00
Крим   v   Ѓер Ауди ЕТО Арена Стожице, Љубљана
Извештај
11 ноември 2018
18:00
Подравка Копривница   v   Турингер Гимназија "Фран Галовиќ", Копривница
Извештај

17 ноември 2018
15:30
Турингер   v   Крим Видигсбургхале, Нордхаузен
Извештај
17 ноември 2018
19:30
Ѓер Ауди ЕТО   v   Подравка Копривница Ауди Арена, Ѓер
Извештај

Група Д уреди

Поз Екипа ОН П Н И ДГ ПГ ГР Бод Квалификација
1.     ФТЦ-Раил Карго 4 3 0 1 119 117 +2 6 Главна фаза
2.     ЧСМ Букурешт 4 2 0 2 119 119 0 4 Главна фаза
3.     Вајперс Кристиансанд 4 1 1 2 111 109 +2 3 Главна фаза
4.     Битигхајм 4 1 1 2 112 116 -4 3 Елиминиран
5 октомври 2018
17:30
ЧСМ Букурешт   36–31   ФТЦ-Раил Карго Поливалентна сала, Букурешт
Гледачи: 4,500
Судии: Бруновски, Чанда (СВК)
Њагу 9 (18–13) Хафра 6
  3×  Извештај   3× 
7 октомври 2018
18:15
Вајперс Кристиансанд   27–27   Битигхајм Акварама Кристиансанд, Кристиансанд
Судии: Кристиансен, Хансен (ДАН)
Суланд 6 (14–15) Лауенрот 5
  4×  Извештај   2× 

14 October 2018
14:30
ФТЦ-Раил Карго   27–26   Вајперс Кристиансанд Ерд Арена, Ерд
Гледачи: 2,000
Судии: Бонавентура, Бонавентура (ФРА)
Ковачич 7 (17–14) Рејстад, Суланд 6
  2×  Извештај   4× 
14 October 2018
18:00
Битигхајм   30–28   ЧСМ Букурешт Арена Лудвигсбург, Лудвугсбург
Гледачи: 2,041
Судии: Алпаидзе, Березкина (РУС)
Наиџинавичус 11 (16–12) Њагу 10
  2×  Report   2× 

20 октомври 2018
18:15
Вајперс Кристиансанд   27-29   ЧСМ Букурешт Акварама Кристиансанд, Кристиансанд
Гледачи: 1,985
Судии: Јуринивиќ, Мрвица (ХРВ)
Суланд 8 (14–14) Лекиќ 9
  3×  Извештај   3× 
21 октомври 2018
17:00
Битигхајм   25–28   ФТЦ-Раил Карго Арена Лудвигсбург, Лудвигсбург
Гледачи: 1,777
Судии: Ковалчук, Ковалчук (МОЛ)
Ван дер Хејден 5 (14–13) Хафра 8
  2×  Извештај   3× 

4 ноември 2018
14:30
ФТЦ-Раил Карго   33–30   Битигхајм Ерд Арена, Ерд
Гледачи: 2,000
Судии: Бркиќ, Јусуфхоџиќ (АВТ)
Ковачич 15 (17–13) Малештајн 6
  3×  Извештај   3× 
4 ноември 2018
17:30
ЧСМ Букурешт   26-31   Вајперс Кристиансанд Поливалентна сала, Букурешт
Гледачи: 1,800
Судии: Бремер, Сковронек (ПОЛ)
Њагу, Радичевиќ 8 (11–16) Ауне 8
  2×  Извештај   2× 

11 ноември 2018
14:30
ФТЦ-Раил Карго   v   ЧСМ Букурешт Ерд Арена, Ерд
Извештај
11 ноември 2018
17:00
Битигхајм   v   Вајперс Кристиансанд Арена Лудвигсбург, Лудвигсбург
Извештај

17 ноември 2018
15:30
Вајперс Кристиансанд   v   ФТЦ-Раил Карго Акварама Кристиансанд, Кристиансанд
Извештај
17 ноември 2018
16:15
ЧСМ Букурешт   v   Битигхајм Поливалентна сала, Букурешт
Извештај

Наводи уреди

  1. „EXEC confirms participants for the 2018/19 season“. ehfcl.com. Посетено на 19 June 2018.
  2. „Pots for the qualification and group matches draw announced“. ehfcl.com. Посетено на 20 June 2018.

Надворешни врски уреди